Den kloge by


Den kloge by

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der er grund til at ønske både Odense Kommune, Syddansk Universitet og Region Syddanmark et stort pøj-pøj med planerne om en ny vidensbydel omkring det nuværende SDU-campus i det sydøstlige Odense - med det, der vil blive Danmarks klogeste by, som det hed sig på avisens forside i går.

Selv om initiativtagerne ikke lagde låg på de flotte ord, da projektet blev præsenteret, er der ingen tvivl om, at det nye bykvarter på flere måder vil være til stor gavn for især Odense, men også for det øvrige Fyn og for den sags skyld hele regionen.

Hvis projektet da føres ud i livet.

Dette slå koldt vand i blodet-forbehold hører indtil videre med - af den indlysende grund, at hovedparten af de penge, der skal finansiere hele molevitten, i øjeblikket ikke er til stede. Eller rettere: De er ikke bevilget.

Det er først og fremmest staten, som i de kommende år, hvor der er udsigt til økonomisk afmatning, skal hive den store tegnebog frem. Alt iberegnet er der brug for 12-14 milliarder kroner - anslået i dag.

Her kan man som de - i hvert fald udadtil - optimistiske politiske igangsættere, borgmester Jan Boye (K) og regionsrådsformand Carl Holst (V), være overbevist om, at de nødvendige milliardchecks vil blive udskrevet, fordi planen og argumenterne ikke er til at skyde igennem.

Men med tanke på den stålsathed, hvormed diverse ministre holder på skillingerne, når borgmestre og - aktuelt - lokale trafikpolitikere beklager sig over nedskæringer og skrabede budgetter i den kollektive trafik, må det være tilladt, populært sagt, ikke automatisk at lade sig rive med, men spise brød til.

På plussiden tæller, at Jan Boye og Carl Holst må formodes at have en fingerspidsfornemmelse for, hvad det er muligt at få VK-regeringen med til, blandt andet fordi det vil være et prestigetab af rang for begge d'herrer, hvis deres stolte visioner ender som bragesnak og varm luft.

Der må altså være en vis dækning for deres optimisme!

Indtil videre fortjener planerne helhjertet opbakning, også selv om det nye kvarters portal med kollegieboliger betyder, at universitetsmiljøet aldrig vil blive en del af Odenses bymidte, hvilket historisk set havde været den ideelle løsning.

I stedet skal en ny "studenterby" skyde op ved campus, ifølge rektor Jens Oddershedes ordbillede endda med både cykelsmed og pizzabager. Den store udfordring for arkitekter og byplanlæggere bliver dermed at skabe et bymiljø med faciliteter, som kan tiltrække folk fra den øvrige del af kommunen, for hverken Odense eller universitetet kan være interesseret i, at studenterbyen bliver en akademisk ghetto.

Med en letbane, muligvis et kabelstyret tog, mellem bymidten og universitetsområdet, er der under alle omstændigheder udsigt til, at byen og universitet vil rykke tættere sammen, og det er tiltrængt.

Finansieringen af det nye supersygehus, der skal afløse det efterhånden slidte OUH, bliver måske nemmest at få på plads. Her er regeringens løfte om "et sundhedsvæsen i verdensklasse" proklameret så ofte, at den næppe tør løbe fra det.

Heller ikke, selv om økonomisk smalhans er på vej.

Den kloge by

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce