De unge kriminelle


De unge kriminelle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

SANKTIONER

Justitsministeren og socialministeren nedsatte i oktober i fjor et ekspertudvalg, som skulle komme med anbefalinger til, hvorledes samfundet skal gribe ind over for den meget grove kriminalitet blandt unge.

Udvalget har barslet overraskende hurtigt og kontant med forslag, der, hvis de gennemføres, må føre til en velplaceret markering af, at ungdom ikke er lig med frihed for ansvar.

Først og fremmest skal det ifølge ekspertudvalget være en dommer og ikke de sociale myndigheder, der skal træffe afgørelse om, hvad der skal ske med den unge lovovertræder.

Hidtil har man fremsat tilbud til de unge i det sociale system, et tilbud der i grove tilfælde nu kan ændres til direkte sanktioner, som skal iværksættes, inden der er gået syv dage.

Det sidste er specielt væsentligt.

Det har gang på gang været fremhævet, hvor vigtigt det er netop for unge, at de får en klar fornemmelse af, at der er en nøje forbindelse mellem den kriminelle handling og straffen for den.

De rene børn, kriminelle under 15 år, er ikke med i forslagene, men de skarpe sanktioner, udvalget anbefaler, vedrører unge mellem 15 og 18 år, som ville have fået mellem tre og 18 måneders fængsel.

At det er en dommer og ikke de sociale myndigheder, der skal i aktion, er en særlig sikkerhed for, at hammeren falder hurtigt. Efter 2 måneder i en lukket, sikret institution, skal den unge 10 måneder i åben døgninstitution og derefter et år på anden institution under de sociale myndigheder, og der er ikke nogen mulighed for prøveløsladelse, som det ellers er normalt. Ejheller er der risiko for at trække sagen ud. Afgør en dommer, at en forseelse ville have ført til en længere fængselsstraf, skal amterne skaffe plads til den unge inden, der er gået en uge.

Der er en naturlig betænkelighed ved at sætte unge mennesker i fængsel, for det er ikke just i det miljø, de lærer ansvarlighed over for det omgivende samfund. Tvært-imod mener mange kriminologer, at det er i fængslerne, nye fanger lærer den hårde kriminalitet at kende – og at udøve den, når de slippes ud igen, muligvis til en prøveløsladelse – men det er velgørende, at der nu bliver mulighed for særlig strenge foranstaltninger over for de hårdt belastede unge.

Det er utåleligt, at nogle af dem blot har grinet ad de sociale myndigheder og blæst på alle anstændige færdselsregler i samfundet.Netop de mest hårdkogte af dem bliver der nu mulighed for at tage noget mere håndfast på – hvis politikerne ellers vil og tør.

Pladderhumanisme vrisser mange, når samfundet ikke tager hårdt nok fat om ungdomskriminaliteten, og når politikerne påpeger, at det er synd for de unge, at de bliver takseret som kriminelle.

Vel er det synd for dem, og vel er det en tragedie, hvis de er opvokset i et hjem, der har fostret lovovertrædere i stedet for sunde og lovlydige børn og unge, men en dårlig opvækst fritager ikke nogen for ansvar.Med dette forslag er der gode muligheder for at indskærpe de mest kriminelle unge, at samfundet ikke anerkender nogen som helst undskyldning for deres handlinger.

De unge kriminelle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce