De politiske rejser


De politiske rejser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Odenses politikere rejser flittigt rundt i verden - og kommunen glemmer at lægge oplysningerne om det ud på nettet. Skal man så forarges? Nej til det første - ja til det sidste.

Ja, fordi byrådets gruppeformænd i april 2007 i enighed besluttede, at der skal spilles med åbne kort, og at de politiske rejser og deres pris ikke rummer hemmeligheder, som borgerne ikke må høre. Derfor er det - i bedste fald - alvorligt sjusk, at oplysningerne ikke er lagt ud i fuldt omfang. Omkring hver tredje rejse er glemt, og først da avisen begyndte at se på sagen, skete der noget.

At reklamere med en åbenhed, som ikke er komplet, er kritisabelt, for så er åbenheden jo værdiløs. Lige så værdiløs som den Athen-rejse i 2006, som blandt andre byens daværende borgmester deltog i, og hvis relevans og saglighed meget længe blev forsvaret. Lige indtil tilsynsmyndighederne mente noget andet - og indtil rejsens arrangør valgte at tilbagebetale Odense Kommune de næsten 10.000 kroner, som borgmesterens deltagelse havde kostet. I erkendelse af at programmet var for tyndbenet.

Faktisk var det Athen-rejsen, der var årsag til gruppeformændenes beslutning om maksimal åbenhed. En prisværdig, men altså ikke fuldt effektueret beslutning. Det er ikke i orden.

Derimod er det principielt i orden, at politikerne rejser. Ikke i tide og utide - men på relevante studieture og til relevante konferencer.

Det siges ofte, noget letkøbt, at politikerne bare har at blive hjemme og passe deres arbejde. Men det er sjældent, man bliver ret meget klogere af konstant at sidde og kukkelure ved sit skrivebord. For politikere som for alle andre er det både nyttigt og vigtigt at rejse ud og hente inspiration. For at se, hvordan andre har indrettet sig, og hvordan andre måske har løst problemer af samme slags som dem, man selv slås med derhjemme.

Afvises skal det heller ikke, at for eksempel et politisk udvalg og dets embedsmænd, der arbejder professionelt sammen til daglig, kan have gavn af også at mødes socialt - når det seriøse program er overstået. Et efterfølgende måltid mad og et par ting i baren bør derfor ikke pr. automatik føre til misundelse og forargelse. Som regel er pengene godt givet ud.

Klart er det selvfølgelig, at alt skal være inden for rimelighedens og fornuftens grænser, og at det faglige indhold skal være til stede. Hvis politikerne forventer, at vælgerne ikke går i for små sko, bør de ikke selv gå i for store - hvad man tilsyneladende gjorde i Athen, og hvad man da også har lært af.

At rejse er at leve, sagde H.C. Andersen, men at rejse er også at lære. Nogle vil mene, at både byen Odense og dens politikere stadig har meget at lære, og ­anerkender man den præmis, må man også anerkende nødvendig­heden af, at beslutningstagerne til stadighed tilføres viden, visioner, ideer og erfaringer fra andre byer. Og andre lande.

Og den viden tilføres bedst, hvis man selv rejser ud og ser efter. Derfor skal politikerne, og ikke blot dem i Odense, tilskyndes og opmuntres til at udvide deres horisont snarere end til det modsatte.

Især, hvis de for eftertiden vil huske at fortælle os andre om det.

De politiske rejser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce