De nye EU-lande


De nye EU-lande

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DET ER i år 50 år siden, at seks europæiske lande ved at undertegne Rom-traktaten dannede EF (EU).

I dag er EU udvidet med yderligere 21 lande, senest med Rumænien og Bulgarien, der blev medlemmer ved årsskiftet for få dage siden.

Skønt dagspressen bør holde sig til sin metiér, aktualitet, og overlade de langsigtede analyser til historikerne, så tør man vel slå fast, at EU er en enestående succes i Europas omtumlede historie.

I hvilken anden periode i de sidste mange hundrede år har krig mellem vesteuropæiske lande været utænkelig? Svaret er, at en sådan periode er umulig at finde i historiebøgerne.

DERTIL kommer, at EU i 2004 med held optog nye medlemslande i det gamle Østeuropa og på Balkan.

Tidligere "jerntæppelande", der blev fjernstyret fra Kreml, er tilbage i den europæiske familie, og i takt med at lande på Balkan optages eller får ansøgerstatus mindskes risikoen for væbnede konflikter i det urolige hjørne af Europa.

Sikkerheden og stabiliteten øges i takt med højere levestandard i de nye EU-lande.

MAN KAN konstatere, at skeptikerne op til den store udvidelse med 10 lande i 2004 tog fejl. Indslusningen er forløbet uden større problemer, og hvad angår den hjemlige skrækfigur, "den polske blikkenslager", så er fakta, at der ikke kommer flere arbejdere fra Østeuropa, end der er hårdt brug for.

Eneste problem er en række danske arbejdsgivere, der ikke overholder regler og normer for løn og arbejdsforhold.

MED erfaringerne fra 2004 er der kun grund til antage, at Rumænien og Bulgarien vil lægge sig i selen for at opfylde de krav, som EU stiller til sine medlemslande.

Ikke mindst fordi den - må man gå ud fra - gode vilje i de to lande bliver suppleret med intens overvågning fra EU-hovedkvarteret i Bruxelles.

EU vil kontrollere, at Rumænien og Bulgarien øger fødevaresikkerhed og reducerer korruption og kriminialitet - og i øvrigt opper sig på en række andre områder.

DA DE to nye lande er de klart fattigste i EU, er der ingen tvivl om, at der forestår nogle barske år, inden almindelige rumænere og bulgarere for alvor vil mærke, at de er blevet en del af et rigere fællesskab.

At forventningerne er store kunne enhver se i et nyhedsindslag på tv fra de to landes hovedstæder omkring nytåret.

HER VAR jubelen stor, formentlig også fordi folk ser medlemsskabet som den definitive frigørelse fra de gamle kommunistiske regimer.

Det er billeder, der er værd at tænke over i en tid, hvor EU-traktaten er på vågeblus, og hvor man - i øvrigt med god grund - ryster på hovedet af EU-politikernes pendlen frem og tilbage mellem Bruxelles og Strasbourg.

FOR IKKE at tale om landbrugsstøtten, som dog i nogle år kan have sin berettigelse, hvis man ærligt tør fortælle, hvad pengene er - nemlig socialhjælp til primært ældre øst-landmænd, hvis små gammeldags bedrifter ville bukke under på markedsvilkår.

Som det er udtrykt af tidligere EU-topfolk: Udførelsen har ikke altid været smuk. Men grundlæggende er EU en rigtig god idé.

De nye EU-lande

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce