De dyre Jenser


De dyre Jenser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DE DANSKE Jenser er blevet en efterspurgt vare på det internationale marked. I en årrække har de løst fredsbevarende opgaver i mange af verdens brændpunkter, og alle steder er de blevet mødt med respekt. Ikke blot militære kolleger, men også de lokale befolkninger har i vid udstrækning vist de danske styrker tillid.

Forsvaret kan derfor i høj grad være stolt af DIB'en - den Danske Internationale Brigade - selv om dens oprettelse i sin tid ikke var lige populær herhjemme.

I dag er det til gengæld lige før, at populariteten og efterspørgslen er ved at være et problem. Både økonomisk og ressourcemæssigt. DIB'en er nemlig en ret dyr dreng. Da det nuværende forsvarsforlig blev indgået i fjor, drømte ingen om en så stor succes for den Danske Internationale Brigade. Indtil 2005 er der afsat 600 millioner årligt, men allerede nu er budgettet overskredet med et sted mellem 600 og 700 millioner. Dertil kommer omkostningerne tiludsendelse af de lovede fire F-l6 fly til Afghanistan og til udstationering af en u-båd i Middelhavet.OG DET ER TAL, der kan blive væsentligt større, hvis det - som alle håber - lykkes at nå frem til en våbenhvile mellem Israel og det palæstinensiske selvstyre. I så fald kan man nemlig forvente, at Danmark vil blive bedt om at deltage i den fredsbevarende FN-styrke, som Kofi Annan netop har foreslået. Sker det, vil der ikke herske tvivl om, at det danske svar bliver et ja, selv om forsvaret er hårdt presset økonomisk.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen meddelte således allerede i sidste uge - med opbakning fra sin forgænger - at Danmark har en lang tradition for at for at bidrage til fredsbevarende formål. Samtidig er fred i Mellemøsten så vigtig for hele verden, at det selvsagt vil få høj prioritet.

DE GODE VILJER skorter det således ikke på, men foruden med økonomien ligger det også lidt tungt med rekrutteringen. Allerede i dag er det et problem af opfylde de forpligtelser, vi har - og værre bliver det jo, hvis vi påtager os nye opgaver. En tommelfingerregel siger, at kun 15 procent af en værnepligtsårgang tegner kontrakt, og skal man kunne stille konstant med 2000 mand, som forsvarsministeren ønsker, kræver det en væsentlig forøgelse af antallet af værnepligtige.ALT I ALTkan det hele løbe op i udgifter, der ligger langt over den ekstra milliard, forsvarsministeren tidligere har bedt om, og noget stort råderum til at finde de nødvendige ekstra penge er der ikke. Her kommer - udover politiske modsætninger - også regeringens skattestop i vejen. Det kan blive svært at finde yderligere besparelser på finansloven, hvis man skal leve op til løfterne i regeringsgrundlaget.

Den Danske Internationale Brigade er en succes, men hvem skal betale? Enten må man slække på ambitionerne - eller genforhandle forsvarsforliget.

Herfra skal vi kraftigt anbefale det sidste.

De dyre Jenser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce