Danish, please


Danish, please

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DET ER ikke hver dag, man ser De Radikale gå hånd i hånd med Dansk Industri, Novo Nordisk og andre store erhvervs- og arbejdsgiverorganisationer.

Men det er heller ikke et helt almindeligt forslag, de er gået sammen om.

Bliver det fulgt, vil Danmark blive to-sproget. Engelsk skal være Danmarks andet oficielle sprog, og kontakt til borgeren skal ske på to sprog - også gadeskiltene skal være både på dansk og engelsk.

DET GÅR STÆRKT i Danmark, må man sige. Det er ikke mange år siden, vi betragtede os selv - og blev betragtet ude fra - som det mest homogene land i verden, en nationalstat af de sjældne, hvor næsten alle af samme nationalitet og religion også talte samme sprog.

Som en indrømmelse til Tønders mange tysktalende stod gadeskiltene ganske vist også på tysk i Tønder nogle år efter Genforeningen. Men de er forlængst afløst af danske gadeskilte - i rødt og hvidt.

Det var Danmarks styrke, at Folkegrænser og statsgænser var ét.

NU KAN VI IKKE længere hygge os i smug. Globaliseringen over os og fjerner grænser. For et par generationer talte de uddannede tysk - med flade danske a'er - og kun lidt engelsk. Nu er engelsk ungdommens sprog i Danmark som over hele verden. For langt de fleste unge i dag er det ikke vanskeligt at læse engelsk eller at gøre sig forståelig på sproget. Og de fleste af os kan klare en krimi på engelsk.

Men det er ikke godt nok, siger forslagsstillerne. Engelsk på et højere niveauer er afgørende for, at vi kan klare os i den globale konkurrence, hvor engelsk er det absolutte hovedsprog.

DET VIL DE FLESTE være enige i. Intensivér også gerne engelskundervisningen og begynd tidligere i skolen. Men at Danmark skal være tosproget med engelsk på samme niveau som dansk, er et urimeligt knæfald over for markedskræfterne.

Så vidt vil det heller ikke komme. Ganske vist er regeringen optaget af globaliseringen og har gjort effektivitet og konkurrenceevne til hovedord, men den er samtidig optaget af danske værdier og støtter sig til et parti, der som forbillede har Morten Korchs idylliske Danmark, hvor det eneste "fremmedsprog" var fynsk.

Det er heller ikke lang tid siden, der rejste sig advarende røster imod, at lærebøgerne på danske universitetet var på engelsk, og der efterlystes en dansk sprogpolitik.

DER SKAL DERFOR heller ikke profetiske evner til at fastslå, at det i mere end én forstand radikale forslag vil føre til en livlig diskussion. Der er ikke meget, der som sproget og kunsten kan skabe oprør i det folkelige hav.

Men både regeringen og socialdemokraterne vil skyde forlaget ned. De Konservative har allerede gjort det. Vi vil ikke under nogen omstændigheder være med til at lægge en kurs, der stille og roligt udmanøvrerer det danske sprog, siger den poltiske ordfører, Pia Christmas Møller.

ANDRE VIL NØJES MED at nynne: Vort modermål er dejligt, det har så mild en klang...

Danish, please

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce