Dagpenge-kikset

Politik: Regeringens finanslovs-kaos har sat nye reformer på stand by. Det er statsministeren nu nok godt tilfreds med.

Dagpenge-kikset

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

EN AF DE store og tunge knaster i regeringens finanslovsforslag, besparelser på dagpengene, har fået en særdeles ublid medfart. Dels for indholdet, men også for måden, ideen blev "solgt" på.

Det var regeringens agt at spare staten for cirka 800 millioner kroner - men hvor meget, der nu kan opnås flertal for, er uvist, efter at Dansk Folkeparti har meldt delvis pas.

FORSLAGET var ellers rigtigt tænkt, da langt de fleste initiativer i det øger incitamentet til søge et arbejde. Det kan man bestemt ikke sige er tilfældet i dag, hvor alt for mange har mulighed for at shoppe mellem forskellige former for overførselsindkomst.

Der er sågar eksempler på, at man kan øge sin indtægt ved at gå fra en ydelse til en anden. Det er ikke job-motiverende.

DE MANGE millioner skulle især hentes på det område, der hedder supplerende dagpenge. Det er altså ikke den normale arbejdsløse, der rammes, men de mange, der arbejder mindre end 37 timer om ugen og så fylder op med dagpenge.

Og dem er der ifølge Beskæftigelsesministeriet over 100.000 af. Desværre kom regeringen tåbeligt af sted med nogle groteske eksempler, som straks blev skudt ned.

Der var den om sygeplejersker i vikarbureauer, der tjente over 400.000 kroner om året, og som desuden var storforbrugere af supplerende dagpenge. Der var - viste det sig - tale om et enkeltstående tilfælde, og den slags huller skal naturligvis stoppes, men batter jo ikke meget i den store kasse.

TILBAGE står regeringen med et forslag, der på det nærmeste er skudt i grus af alle partier. Og det fordi timingen gik helt galt.

Regeringen havde planlagt en offentliggørelse af finanslovsforslaget tirsdag den 26. august, men allerede fredagen før lækkede store dele af indholdet, så finansministeren måtte hasteindkalde til pressemøde og lægge alt på bordet.

Det eneste og alvorlige minus var, at regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, ikke nåede at blive taget i ed. Resultat: DF skød spareplanen ned, og partiet fremstår atter en gang som de svages velgører.

REGERINGEN kommer til at se langt efter beskæftigelsesministerens ellers fornuftige oprydning i dagpengejunglen, og inderst inde kan man have statsministeren mistænkt for at være godt tilfreds.

Han slipper for yderligere opgør med vælgerne på et så kontant område som dagpenge, og han slipper for de store reformer inden næste valg.

Så måske var den kiksede præsentation af finanslovsbesparelserne ikke det værste, der kunne ske.

DET VAR næppe planlagt, men regeringen har med sin velfærdskommission - nedsat få dage efter kikset - generobret scenen og sat alle reformer, der koster mere end ord, på stand by til efter næste valg.

Så de tabte dagpenge-millioner er nok allerede glemt.

Dagpenge-kikset

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce