Da VKR faldt


Da VKR faldt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Så blev vi en lille smule klogere.

I går meddelte Margrethe Vest-ager, den nye radikale leder, at hendes parti ikke agter at indgå i nogen borgerlig regering - eller støtte en sådan - og at valget på tirsdag derfor står mellem VKO-blokken med Ny Alliance på bagsmækken, som hun sagde, eller en SR-regering.

Dermed må vi lægge til grund, at De Radikale endegyldigt har valgt side, og at den kattelem, som Vestager ellers havde holdt åben, nu er lukket. Men så ved vi det: En stemme på Vestager er en stemme på Thorning - hvad den nu alle dage i første omgang ville være - men måske overrasker det lidt, at lemmen blev lukket så kontant. For hvis Thorning nu ikke vinder, har De Radikale for tredje valgperiode i træk sat sig uden for indflydelse. En situation, det ellers var meningen at undgå, da man skilte sig af med Marianne Jelved - og principielt en selvmodsigelse af partiets påstand om, at man vil blokpolitikken til livs. For ved at vælge side på forhånd - og ved, uanset valgresultatet, at udelukke alle andre muligheder - har De Radikale jo lige præcis gjort knæfald for den blokpolitik, som man ellers så helligt hævder at fornægte.

Men dem om det. Skønt nogle af partiets gamle ledere, som har siddet i regeringer til højre og venstre - og tilmed dannet et par stykker selv - næppe ville bryde sig om denne malen sig op i krogen, er det jo De Radikales eget problem. Og for vælgerne er det da rart, at vi nu ved, hvor vi har alle valgets partier. Næsten da - for der er stadig en ubekendt, og det er Naser Khader.

Samtidig med Vestagers kurv til Fogh spillede De Radikale og Socialdemokraterne nemlig ud med et mægtigt asyltilbud til Ny Alliance. De to partier er nu blandt meget andet villige til at lade de afviste ansøgere både bo og arbejde uden for de asylcentre, som Khader gerne vil have lukket.

I første omgang svarede Khader, at han stadig regnede med at få sin asylpolitik igennem i samarbejde med Venstre og Konservative. Og det er da rigtigt, at det nok heller ikke ville blive noget synderligt problem, hvis ikke regeringen var - og i givet fald fortsat vil være - afhængig af Dansk Folkeparti. Helt så let som Khader tror, bliver det derfor ikke, og hvis Fogh må opgive at få Ny Alliance og Dansk Folkeparti til at svinge sammen, er der kun én vej at gå for Khader - og det er til rød stue.

Det er selvfølgelig præcis den udvikling, Socialdemokraterne og De Radikale håber på - idet Ny Alliance stadig må formodes at blive den berømte tunge på vægtskålen. Den rolle, som De Radikale selv tidligere spillede, men som partiet nu åbenbart helt har opgivet.

En anden ubekendt faktor er, hvor stort et lod Naser Khader til syvende og sidst vil kunne lægge i vægtskålen.

Fra guld og grønne skove og et hav af mandater er Ny Alliance faldet betydeligt i meningsmålingerne. Måske fordi den sammenbragte flok af erhvervsfolk og kendisser er blevet vejet og politisk fundet for let.

Så hvad ender det hele med for Khader - og hvem vil han selv ende med at støtte?

Det er et af valgets mest interessante spørgsmål.

Måske endda det allermest interessante.

Da VKR faldt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce