DF og skatten


DF og skatten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

ENTEN det nu skyldes sommervarmen eller behovet for et pusterum efter velfærdsforliget i juni, så har sommeren indtil nu været stille, rent indenrigspolitisk.

Såkaldte "prøveballoner" har der kun været få af, og ingen af dem har vakt nævneværdig opsigt.

Men nu har Dansk Folkepartis kronprins, Kristian Thulesen Dahl, sat skattelettelser på dagsordenen - til trods for, at Anders Fogh Rasmussen og hans inderkreds i regeringen ikke har aktuelle planer om at sænke skatten.

DETVIL De Konservative dog gerne, og ved at pege på den gruppe, der efter DF's mening skal have gavn af skattelettelserne, lykkedes det Thulesen Dahl at puste nyt liv i et klassisk modsætningsforhold til det mindste regeringsparti.

DF vil tilgodese de lavtlønnede, mens De Konservative bejler til borgere, der tjener så meget, at de betaler topskat, fordi det udløser mere arbejde.

Såre forudsigeligt, så forsøger de to partier altså at tækkes hver deres formodede vælgerkorps - hvilket naturligvis også var Thulesen Dahls motiv til at lufte partiets holdning på skatteområdet.

DF MÅTTE sluge store kameler i velfærdsforliget og er siden stagneret i flere meningsmålinger. DF har derfor brug for en ny slagvare.

Partier, som er i gang med en profilering, kan være svære at råbe op, men alligevel skal der lyde en opfordring til både DF og K: Stik en finger i jorden og tjek, om lavere skat i virkeligheden er et tema for det store flertal af vælgere.

Det er i høj grad tvivlsomt.

AT SKATTESTOPPET var et hit i 2001, hvor Fogh kom til magten, og også i årene derefter, er der ingen tvivl om,

Men i dag, hvor statskassen oven i købet bugner af penge, begynder folk i stadig højere grad at undre sig over, hvorfor den offentlige service på vitale områder ikke bliver bedre eller lige frem dykker.

Ældreplejen er ikke alle steder optimal, sygehusene har stadig problemer med at overholde ventetidsgarantier, folkeskoler skriger på renovering, og tog til tiden er snarere undtagelsen end reglen.

SPØRGSMÅLET er, om ikke løfter om, at efterslæbet inden for offentlig service skal indhentes, vil være en større sællert op til næste valg, end lavere skat. Det vil man formentlig få et svar på, fordi Socialdemokraterne vil gribe temaet.

Derimod er skattelettelser er en usikker størrelse, fordi hurdlen lige nu er en afvisende Venstre-top. Alligevel vil emnet være på bordet på Dansk Folkepartis sommergruppemøde i morgen.

Skattelettelser til de lavtlønnede vil indgå i en strategi, der går ud på at presse regeringen, dels i håb om opdrift i meningsmålingerne, dels for at markere, at forsommerens bøjen af i flere sager - stramninger i efterlønnen og familieminister Lars Barfod, som DF forgæves forsøgte at fyre - ikke betyder automatisk eftergivenhed fremover.

Det er sådan, at Kristian Thulesen Dahls melding må tolkes. Store ord og en skjult trussel, der kan antyde et sammenstød i horisonten.

Kanske at DF bliver sværere at håndtere for regeringen, men intet vil afgørende flytte det politiske billede, hvor Dansk Folkeparti er VK's sikre parlamentariske grundlag.

DF og skatten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce