Bygge-alarmen


Bygge-alarmen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

INTETER så godt, at det ikke er skidt for noget. Det er fristende at vende det gamle ordsprog om i disse dage, hvor en blomstrende samfundsøkonomi bliver gjort til et problem.

Danskerne tjener flere penge end nogensinde før, statskassen bugner, og ledigheden er rekordlav. Glædelige kendsgerninger for alle, skulle man mene, men nej.

NUER kommunale topfolk bekymrede, dels fordi efterspørgslen på arbejdskraft får priserne i byggebranchen til at stige, dels fordi det - for offentlige såvel som for private - kan være svært overhovedet at få fat på en håndværker.

Tiltrængte renoveringer af for eksempel skoler bliver derfor dyrere end budgetteret, hvis de da ikke må udskydes på ubestemt tid.

Tilsætter man økonomiske vismænds bekymring for en snarlig overophedet økonomi, så er der virkelig slået alarm.

Men alarmen bør afblæses.

ENRÆKKE redskaber, der kan reducere problemet, er inden for rækkevidde og kan hurtigt tages i anvendelse, hvis den politiske vilje er til stede.

Der er for det første den såkaldte østaftale, som regeringen, De Radikale, Socialdemokraterne og SF ingik i december 2003. Med særlige krav til arbejdere fra det tidligere Østeuropa skal aftalen begrænse arbejdskraften fra øst.

AFTALEN blev lempet for nogle måneder siden, men den kan sagtens blødes yderligere op, uden at fagbevægelsens skrækscenarie bliver til virkelighed - nemlig en strøm af uorganiserede polske arbejdere, som vil underminere de normale spilleregler på arbejdsmarkedet.

Sådan går det ikke, viser erfaringer fra Sverige og Norge, og der er derfor ingen grund til at forhindre flere polakker i at give en hånd med - så længe danske løn- og arbejdsvilkår overholdes, naturligvis.

ETANDET tip til politikerne kan være at rette fokus på den store gruppe, som - skønt der er mangel på arbejdskraft - stadig står uden for arbejdsmarkedet.

Det er, som mange rigtigt påpeger, ikke så lige til at sluse denne gruppe ind på arbejdspladserne, fordi en stor del af disse ledige ikke har de fornødne kvalifikationer. Men så kan regeringen passende sætte turbo på efteruddannelse. For det er vel ikke meningen, at gruppen skal opgives?

VENDER man blikket mod kommunerne, så kan anbefalingen være, at de bliver bedre til at langtidsplanlægge. Hvorfor skal offentligt byggeri primært foregå om sommeren, hvor branchen har mest travlt?

Der må være en gevinst ved at sprede nybyggeri og renoveringer over hele året.

BORTSET fra Enhedslistens kernevælgere kan man næppe finde danskere, som ønsker at skifte til planøkonomi, og til markedsøkonomi hører udsving, op og ned.

Lige nu er der opsving, og kan hænde, at det om nogen tid vil kræve en form for regulering.

Men grundlæggende er der kun grund til at glæde sig over de gode tider.

Bygge-alarmen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce