Bush skal presse på


Bush skal presse på

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

FØRST kom palæstinenserlederen Mahmoud Abbas til Washington og fik en usædvanlig varm velkomst af præsident Bush og hans betroede folk.

I går ankom den israelske regeringschef, Ariel Sharon, og der er planlagt en nøjagtig gentagelse af de møder, Abbas deltog i, og en tilsvarende tidsplan.

Med andre ord: Amerikanerne signalerer, at de mener deres engagement i det nye mellemøstlige fredsinitiativ alvorligt.

FOR Abbas betød modtagelsen i Det Hvide Hus en styrkelse på hjemmebane. Han har mange modstandere, som gerne vipper ham af pinden.

Bush's betegnelse af israelernes såkaldte sikkerhedsmur som "farlig" og hans løfte om at presse Jerusalem til at løslade flere end nogle få hundrede af de mindst 5000 palæstinensiske fanger i israelske fængsler var også gode at have med hjem i bagagen.

Grænsemuren, der skal få israelerne til at føle sig sikre mod palæstinensisk terrorisme, skærer store lunser af palæstinensisk ejet jord. Så længe Abbas ikke formår at indstille byggeriet eller i det mindste ændre murens forløb, ser befolkningen ingen grund til at slutte op om ham. I forvejen er han en mand uden et folkeligt mandat.

Arafat udpegede ham efter vestligt pres, og Sharon forhandler med ham. Det er i palæstinensiske øjne ikke tillidsvækkende, medmindre der kommer konkrete forbedringer af deres elendige tilværelse ud af det.

FØR sin afrejse reagerede Ariel Sharon på signalerne fra Washington og fik sin regering med på yderligere løsladelser af palæstinensiske fanger samt tilbagetrækning fra et par vestbreds-lokaliteter.

Det afgørende er nu, om amerikanerne formår at holde de to parter fast på den tredelte fredsplans første fase - stop for terrorisme og nye bosættelser - og gøre fremskridt på fase to - skabelsen af en palæstinensisk enhed med provisoriske grænser - uden at tabe endemålet af syne: en permanent palæstinensisk stat i 2005 med gensidigt anerkendte grænser.

SHARON er en snu taktiker. Han skal ikke nyde noget af at fremstå som benspænderen i det nye fredsinitiativ, for det vil man ikke bryde sig om i Washington. Der skal altså indrømmelser på bordet.

Men nedlæggelse af bosættelser og oprettelse af en permanent palæstinensisk stat er bestemt ikke hans kop te. Så præsident Bush kan få brug for lidt armvridning bag lukkede døre, inden han og Sharon fortæller verdenspressen, hvor enige de er.

GEORGE Bush har foreløbig vist, at han kan skabe bevægelse i den ellers fastlåste israelsk-palæstinensiske konflikt. Men han har også travlt, hvis der skal ske afgørende fremskridt mod målet: en palæstinensisk stat.

Til efteråret står der genvalg på hans dagsorden. Så presser han ikke på her og nu, risikerer muligheden for fred i Mellemøsten endnu en gang at blive forpasset.

Bush skal presse på

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce