Bush eller Kerry


Bush eller Kerry

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

VALGKAMPEN mellem præsident George Bush og den demokratiske udfordrer, John Kerry, er ved at komme op i omdrejninger. Vi hører mest om de gensidige beskyldninger om urent trav, som når Bush-venlige Vietnam-veteraner finansierer landsdækkende tv-indslag, der skal pille glorien af Kerry for hans krigsindsats.

Manden har nærmest selv bedt om det. Hans udnyttelse af heltemodet i den beskidte krig har i europæiske øjne været gennemført dårlig smag.

Og det er næppe et spørgsmål, om ikke også en hel del amerikanske vælgere synes, at andre valgtemaer har langt større betydning.

ET AF DEM er sikkerhed. Når der gennemføres meningsmålinger om vælgernes forventninger til Bush og Kerry, får Bush konstant de fineste skudsmål som den stærke leder, der er bedst til at bekæmpe terrorisme.

Kerrys problem er tildels, at hans politik på området til forveksling ligner præsidentens. Han vil lade USA "gøre arbejdet færdigt" i Irak, og han vil styrke det amerikanske forsvar politisk, mandskabsmæssigt og teknologisk.

Bush har bebudet en omorganisering af efterretningsvæsenet som en delvis indrømmelse til 11. september-kommissionen. Men netop fordi han ikke følger kommissionens anbefalinger hele vejen, er demokraterne faldet over ham.

Hvorvidt den diskussion giver øget vælgertække er dog nok tvivlsomt.

SÅ ER DER meget mere at hente på områder som job og økonomi.

Da Bush gennemførte, hvad der er betegnet som historiens nok mest tåbelige skattenedsættelse - den gav ikke almindelige forbrugere flere penge mellem hænderne, men gik til de rigeste - var effekten på beskæftigelsen minimal.

Siden Bush kom til, er der forsvundet over to millioner arbejdspladser i USA. Til sammenligning blev der i forgængeren Bill Clintons otte år lange regeringstid skabt 18 mio. nye job. Hvis beskæftigelsen under Bush havde holdt trit med tilgangen til arbejdsstyrken, var der skabt seks mio. nye job.

JOHN KERRY lover skattelettelser til middelklassen og skabelse af nye job, og det er et budskab, der fænger. Ikke mindst fordi han også lover at lægge hindringer i vejen for flytning af arbejdspladser til lavprislande som Indien og Kina.

Ifølge økonomer vil op mod halvdelen af alle job i USA kunne flyttes udenlands. Kerry har derfor det problem at skulle overbevise forbrugerne om det rimelige i at betale overpris for varer produceret i USA. Og det bliver svært.

HER GODT et par måneder før valget er der ingen klar føring til hverken Bush eller Kerry. Måske fordi de har de samme løsninger på mange af USA's problemer.

Afgørelsen vil derfor sandsynligvis ligge i hænderne på den tredjedel af befolkningen, som ikke er specielt begejstret for Kerry, men til gengæld hader Bush.

Bush eller Kerry

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce