Brand- slukning


Brand- slukning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Statsministeren var ude med brandsprøjterne, da han efter Havreholm-seminaret skulle fremlægge regeringens arbejdsprogram for den kommende sæson. Han nævnte ikke færre end fem væsentlige områder, hvor regeringen vil sætte ind. Men det var ikke dem, pressemødet kom til at dreje sig om. Det var forholdet mellem regeringen og Dansk Folkeparti - og navnlig de problemer for regeringens udlændingepolitik, som EU er årsag til.

Men de problemer, som Dansk Folkepartis skærpede tone over for regeringen har skabt, blev bagatelliseret. Forud for alle finanslovsforhandlinger er det naturligt, at hvert parti profilerer sig, mente både Bendt Bendtsen og Anders Fogh. Og heller ikke EU's underløben af den danske udlændingepolitik er ifølge statsministeren et reelt problem. Danmark kan fortsat fastholde sin "stramme og fair" politik. Det er kun et hjørne af den samlede politik, som EU-dommen berører. Sådan slukkede statsministeren alle småbrandene.

Når det gælder skærmydslerne mellem Dansk Folkeparti og regeringen, har han ret et langt stykke ad vejen - skønt tonen næppe tidligere har været så skarp som nu. Det gælder for eksempel Dansk Folkepartis kritik af regeringens forslag om at begrænse forbruget ved at genindføre den tvungne opsparing. Regeringspartierne og Pia Kjærsgaard er også grundlæggende uenige i synet på den offentlige sektor, herunder kommunerne, som Dansk Folkeparti vil give flere penge, mens regeringen vil holde udgifterne i ro. Ligeledes er det svært at se, hvordan regeringen, som støttepartiet kræver, kan give tilsagn om, at arbejdskaftens frie bevægelighed i EU kan harmonere med vores regler om blandt andet familiesammenføring.

Men statsministeren har ret i, at problemerne mellem regeringspartierne og Dansk Folkeparti ikke er uoverstigelige - og at parterne nok skal blive enige om en ny finanslov. Naturligvis efter mange og lange forhandlinger, så hvert enkelt parti kan tage æren for dette og hint. Men man vil finde en løsning - ganske enkelt, fordi Dansk Folkeparti hverken kan eller vil fælde regeringen.

Alligevel er det tydeligt, at regeringen er trængt. Den er slidt og slået ud af kurs, fordi den har måtte improvisere en ny dagsorden i stedet for den, statsministeren havde lagt, og hvis første og væsentligste punkt i dette efterår var en afstemning om ét, måske to af de danske EU-forbehold.

At regeringen lider af metaltræthed ses tydeligt af Megafons seneste måling, der svækker både regeringspartierne og - mere overraskende - også Dansk Folkeparti og giver oppositionen 90 mandater mod regeringsblokkens 85.

Nu gør én svale ingen sommer, og en enkelt måling siger ikke noget om, hvor vælgerne vil sætte deres kryds om nogle år. Men at det politiske barometer står på forandring, så meget er sikkert. Udlændingepolitiken er ikke længere det sikre kort at spille, og økonomien strammer til. Det kan føre til nye tider, der minder om de gamle, hvor ikke værdipolitik, men fordelingspolitikken er trumfkortet.

Brand- slukning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce