Bornholm turde


Bornholm turde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

ÉN KOMMUNE

Det var modigt gjort - at bornholmerne stemte overvældende ja, som de gjorde. De har skrevet historie ved at nedlægge Bornholms Amt, og de har omdannet alle de små kommuner til èn. Det skal der mandsmod til. Det havde de, klippefolket. Ikke engang det faktum, at Nexøs borgmester på det sidste har talt imod, fik Nexø til at vakle: de troede, som den øvrige ø på tanken.

Når det er modigt gjort, er det netop fordi det er Danmarkshistorie, men det er også et spring ud i det uvisse. Men det er også en afsked med det lokalstyre, man har kendt med 102 folkevalgte. De bliver efter forslaget reduceret til en fjerdel.

De første kommentarer, efter at valgresultatet forelå, var nærmest euforiske. ”Nu vil de unge blive på Bornholm”. ”Bornholm vil stå stærkere i forhandlingen med regeringen”. ”Erhvervslivet vil opleve en opblomstring”.

Der er nok grund til, at bornholmerne efter de første meldinger slår lidt koldt vand i blodet, selv om den vilje til at kæmpe samlet for øens fremtid er værd at ønske til lykke med. Det, der nu skal ske, er i sandhed, som det blev sagt, borgernes beslutning. Sådan skal det være.

Den beslutning vil der stå respekt omkring i det øvrige land. Bornholmerne fandt, at 44.000 indbyggere var ved at blive administreret sønder og sammen af èt amt og fem kommuner. Det kan gøres enklere.

Det er netop det sidste budskab, der vil gå land og rige rundt og sætte brand i den kommunale strukturdebat ud over landet. Det vil være en nyttig diskussion. Og specielt på Langeland vil det nok sætte sindene i kog èn gang til: var det mon ikke en gal beslutning. man traf, da man ikke turde gøre det, som Bornholm turde.

Men også i andre kommuner vil diskussionen bølge: større kommuner? Større amter? Eller slet intet amt? Var det også en idè på Fyn? Vi er også en ø, og der er næppe tvivl om, at det, der vil komme til at præge fremtiden, er regionerne i langt højere grad end folketinget. Allerede nu ser vi, hvordan folketinget er ved at blive spillet agterud i en verden, hvor netop regionerne kommer til at spille en større og større rolle. Fyns Amt samarbejder med regioner omkring Østersøen, andre amter har andre internationale samarbejdsregioner. Norditalien har et tæt samarbejde med Sydamerika.

At folketinget ved, at dets rolle i fremtiden bliver mindre og mindre, kan vi se af, at man desperat forsøger at blande sig mere og mere i kommuners og amters anliggender. Det gør det yderligere vanskeligt at være navnlig en mindre kommune.

Men det er med i begejstringen over Bornholms mod værd at notere sig, at små fattige kommuner ikke bliver rigere af at lægge sig sammen, og at udgifterne til administration næppe bliver mindre. Og et par sparede borgmestre og folkevalgte er en engangsbesparelse. Gevinsten er ikke økonomisk i den forstand. Gevinsten skal hentes gennem et stærkere sammenhold, en enklere og mere slagkraftig politisk og administrativ ledelse, der vil kunne gøre drømmen om at kunne stå stærkere til virkelighed. Efter afstemningen og rusen kommer det hårde slid for at gøre visionen til virkelighed. Også det kræver slagkraft og mod.

Bornholm turde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce