Borgerligt manifest


Borgerligt manifest

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Amtsråd

Bag avisens forsideartikel i går om, at de borgerlige får papir på hinanden, skjuler sig flere besynderlige ting.

De Radikale var oprindelig inviteret med til mødet om underskrivelsen af troskabseden, hvilket havde været naturligt, hvis man ville fortsætte de sidste otte års borgerlige samarbejde. Men De Radikale havde selv arrangeret møde samme aften og så samledes da de tre andre borgerlige parter og skrev under på den omtalte troskabsed. De Radikale ville så ikke på deres møde træffe beslutning om, hvad de ville, før de havde hørt de tre andres melding, så nu venter de med at reagere til august.

Det forekommer som en noget omstændelig beslutningsproces, hvis man vil samarbejdet!

Hertil kommer at den melding, de tre øvrige partier har underskrevet, ser noget ændret ud i forhold til det, der hidtil har lydt fra Venstres nu detroniserede, Carsten Abild. Han har gentagne gange udtrykt sit ønske om en bredere konstituering, som også omfattede Socialdemokratiet. Derfor er der ikke noget at sige til, at Socialdemokratiets Poul Erik Svendsen reagerer ganske skarpt på troskabseden. Ganske vist siger man, at der nok kan blive plads til noget til Socialdemokratiet.

Men en sådan lille luns, kan vi godt forstå, Poul Erik Svendsen opfatter som noget ganske andet, end den kontante udmelding fra Carsten Abild om en bred konstituering. I det sidste ligger der et meget mere aktivt samarbejde mellem partierne, end det, der nu er tilkendegivet.

Det tredie, man kan undre sig over, er, at Dansk Folkepartis Ib Dalsfledt også er medunderskriver i stedet for at stå frit. Det skal man nok ikke undre sig over, for dels kan han øjne en situation, hvor det bliver ham, der overtager amtsborg-mesterposten, dels ville han komme voldsomt i klemme ved en bred konstituering, hvor han ville få for lidt at skulle have sagt. Nu har han altså valgt side.

Dermed bliver det interessant, hvad De Radikale siger. Hvem peger de på? Jan Boye, Ib Dalsfledt eller Venstres nye bud, Poul Weber?

Mens det lå nogenlunde klart, at Carsten Abild ville være budet på en ny amtsborgmester fra de borgerlige - og formentlig kunne have hentet bred opbakning, er der nu helt usikkerhed om, hvem de tre borgerlige partier vil pege på, ud over deres egen kandidat.

Det er ikke nogen heldig situation at have bragt sig i. De radikale kan dermed igen blive dem, der bestemmer.

Herfra har vi gentagne gange sat streg under nødvendigheden af et sporskifte. Skal de borgerlige fort-sætte, må det nødvendigvis være med den bredest mulige basis. Det betyder, at vi ikke kan nøjes med, at Socialdemokratiet bliver spist af, når de andre har taget for sig. Det er så meget vigtigere, som der ikke findes en oplagt amtsborgmesterkandidat. Hertil kommer, at det er et stort spørgsmål, om Fyn har fået nok ud af det borgerlige samarbejde. Fyn er bagud på for mange felter. Den tendens må vendes. Derfor har Fyn brug for et stærkt amtsråd og en amtsborgmester, hvis kraft hentes netop fra bredden i konstitueringen.

Meldingerne fra de tre’s møde tyder på, at der tænkes alt for snævert.

Borgerligt manifest

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce