Bolden ligger død


Bolden ligger død

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DOMMERENSSIDSTEpift i fløjten i Parken efter FCK-OB-kampen i aftes signalerede samtidig et stop for nationalsporten på dansk grund i måske længere tid.

Fra i morgen er den første strejke en realitet i professionel dansk fodbold. Selvfølgelig kan klubberne og spillerne leve med eksempelvis en enkelt fri-weekend, men allerede midt i næste uge risikerer Brøndby og AaB at blive ekspederet ud af UEFA Cup-turneringen, hvis de skal stille med Ejnar henne fra hjørnet og hans kammerater.

DEN DANSKE fodboldstrejke har således ikke kun nationalekonsekvenser. Den første VM-kvalifikationskamp den 4. september i Parken mod Ukraine er i fare, fordi LO formentlig vil dekretere sympati-strejker for en del af faggrupperne blandt Parkens personale. Konsekvensen kan i teorien blive en udelukkelse fra VM-turneringen, og selv om der er større tragedier i et samfund, så vil et længere farvel til de rød-hvides kampe gøre ondt på folkesjælen.

KLUBBERNES og dermed indirekte spillernes økonomi vil blive hårdt ramt af en længere strejke.

Nu har spillerne dybest set en klar sag, fordi de godt ved, at de ad åre vil kunne vinde den ved EU-domstolen. Den kan ikke acceptere de nuværende kompensationer til den afgivende klub, når en ung spiller under 23 år skifter til udlandet efter kontraktudløb. De regler strider klart mod princippet om arbejdskraftens frie bevægelighed. Det var som bekendt derfor, at den såkaldte Bosman-dom i sin tid afskaffede klubbernes selvbestaltede ret til høje transfer-summer.

DOMMENRAMTEdesværre fodboldens talent-fødekæde, hvor de små klubber var vant til at få en pæn skrå som tak for det seje udviklingsarbejde, når et talent kvalificerede sig til en storklub. Netop derfor blev selvsamme EU og verdens-fodboldforbundet FIFA enige om kompensations-systemet, der såmænd blev accepteret af spillernes egen internationale sammenslutning FIFpro og den danske spillerforening.

NÅRDETHIDTIL har været så vanskeligt at finde et kompromis, skyldes det især, at spillerne beder Divisionsforeningen og DBU om at ændre på regler, som er vedtaget internationalt. Det er samtidig en klar pointe, at hvis spillerne får deres vilje, så kan deres principielt rigtige kamp omvendt risikere at skade det fodboldsystem, der i længden er sundt for alle parter. Og fodboldverdenen er vel speciel, fordi den dels bygger på en masse frivilllig arbejdskraft, dels på samhørighed mellem store og små, og dels på en blanding af forenings- og virksomhedskultur?

MENSTADIG har spillerne de klare principper på deres side, og da begge parter således kan argumentere uendeligt for hver deres gode sag, så er kamphanerne pisket til at drible sig frem til et kompromis. Hvad der må står klart, når de i den kommende weekend for første gang - på krop og sjæl - har oplevet strejkens trussel mod dansk fodbolds velfærd.

Fodboldstrejke: Konflikten rammer ikke blot nationalt men kan få alvorlige konkvenser for danske fodbolds deltagelse på internationalt plan.

Bolden ligger død

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce