Børnene er krigens ofre


Børnene er krigens ofre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En krig føres på to fronter. Slagmarken, hvor soldaterne kæmper deres kamp, og hjemmefronten, hvor familien skal få en hverdag til at fungere, mens far eller storebror er udsendt.

Danmark har de seneste knap 20 år haft 35.000 soldater i tjeneste i krigszoner. Først på Balkan, senere Irak og de seneste år i Afghanistan, hvor godt 700 danskere er med i kampen mod Taleban-oprørerne.

24 danskere har mistet livet i Irak og i Afghanistan, og et stort antal er blevet såret af blandt andet vejsidebomber. I Afghanistan er kamphandlingerne taget til de seneste uger, og næsten dagligt kan vi medier berette om nye tab hos de 10.000 NATO-soldater i det krigshærgede land.

For de pårørende og ikke mindst børnene til de udsendte soldater betyder det en hverdag, der er fyldt med angst og bekymring. "Bliver min far det næste offer?" spørger de sig selv. Som det forleden fremgik af TV 2's dokumentarprogram "Du må ikke dø, far", lider soldaternes børn af søvnløshed, manglende koncentration i skolen, og de plages af mareridt. Tilmed lades de ofte alene med deres frygt, fordi familien ikke har overskud i hverdagen til at få snakket problemerne igennem.

De uhyggelige forhold er ikke ukendte hos Forsvaret, som sender far eller storebror til fronten. Familierne kan blot henvende sig, siger chefpsykolog Vibeke Schmidt fra Institut for Militærpsykologi. Endelig, siger hun, har Forsvaret lavet en række brochurer med gode råd, som de udsendtes familier frit kan rekvirere, og om få dage kommer en ny pjece, som handler om børn og unges problemer. Endelig tilbydes et debatforum på nettet, hvor børnene kan udveksle erfaringer og dele deres følelser med andre.

Det er bare ikke godt nok.

Forsvaret har tidligere vist passivitet, når det gælder debriefing og krisehjælp til hjemvendte soldater. Svigtet er resulteret i en række menneskelige tragedier, og hver gang har Forsvaret lovet bod og bedring. Der er da også stillet flere krisepsykologer til rådighed, og det opsøgende arbejde er blevet udvidet.

I en undersøgelse, som Forsvarets egen personeltjeneste nylig har lavet blandt 1500 familier til udsendte soldater, blev det klart dokumenteret, at mange børn har store problemer, og der savnes praktisk rådgivning. Og i TV 2's dokumentarprogram blev der sat navne og ansigter på blot nogle af de soldaterbørn, som er ladt alene med deres frygt og frustrationer.

Bedst var det, at Forsvaret ikke blot erkendte problemet, men også af egen drift ville søge at løse det. Sker det ikke, må politikerne pålægge Forsvaret at vågne op. Det er uanstændigt blot at læne sig tilbage i lænestolen, dele pjecer ud og sige, at soldaterfamilierne bare kan komme.

Et bredt politisk flertal har besluttet at sende danske soldater på internationale missioner, og sikre dem det bedst mulige materiel. Vi skylder også at give deres ægtefæller og børn en anstændig behandling, mens de selv sætter livet på spil på slagmarken.

Børnene er krigens ofre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce