Blekingegade - igen


Blekingegade - igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En borgerlig regering, som for en lille halv snes år siden indledte sin regeringsperiode med at proklamere en sanering af SR-regeringens mange udvalg og kommissioner, nedsætter nu en kommission, der skal beskæftige sig med det samme emne, som en tidligere kommission brugte 10 år på at kulegrave.

Umiddelbart virker det naturligvis som dybt godnat. Men der er i dette tilfælde mening med galskaben. Også selv om emnet - sagen om Blekingegadebanden - er endevendt i alle ender og kanter, dels i nyhedsmedierne, dels i bøger og film.

Kernen er, at den PET-kommission, som i juni sidste år barslede med en 16 bind stor og 4200 sider lang rapport om Politiets Efterretningstjenestes (PET) virke under Den Kolde Krig, ikke nåede i bund, hvad angår Blekingegadebanden, der begik en række alvorlige forbrydelser i 1980’erne og først på et sent tidspunkt blev stoppet.

Flere centrale spørgsmål står stadig åbne, blandt andet dette: undlod PET at give det almindelige politi oplysninger, som kunne have bremset banden tidligere og dermed forhindret drabet på politibetjent Jesper Egtved Hansen i Købmagergade i København i 1988?

Eller var der ligefrem tale om, at PET saboterede politiets efterforskning?

Spørgsmålene får næring af den kendsgerning, at PET havde Blekingegadebanden under overvågning fra 1979 og 10 år frem og aldrig tog initiativ til at stoppe den. Blekingegadebanden blev optrævlet ved en tilfældighed, nemlig da et medlem, Carsten Nielsen, kørte galt i sin bil nord for København. I bilen fandt politiet spor, der fik sagen til at rulle.

Med respekt for, at Jesper Egtved Hansens pårørende fortjener fuld klarhed, er det alvorligste spørgsmål, om en afdeling inden for politiet har modarbejdet en anden afdeling. Også Justitsministeriet er i søgelyset som PET’s sammensvorne.

Tesen, eller påstanden om man vil, har en vis tyngde, og hvis den viser sig at være uden hold i virkeligheden, vil en ny kommissionsrapport i hvert fald rense PET’s daværende chef, den mediepopulære Per Larsen, der nu skal slå sine folder hos Københavns overborgmester Frank Jensen.

Per Larsen afviser alle forsøg på benspænd fra PET’s side og støtter i øvrigt en ny undersøgelse.

På samme måde som mordet på Olof Palme er blevet et svensk traume, vil sagen om Blekingegadebanden blive ved med at spøge i Danmark - ikke fordi bandens forbrydelser, bortset fra politidrabet, er uopklarede, men fordi der er en række løse ender.

Det er ikke kun regeringen, men også Socialdemokraterne, SF og Dansk Folkeparti, som ønsker en ny undersøgelse, og dermed er der en god chance for, at kommissionens konklusion til sin tid ikke vil blive bedømt efter en politisk dagsorden.

Justitsminister Brian Mikkelsen afviser på forhånd, at nye konklusioner kan munde ud i retslige efterspil. Lovlig dristigt, må man mene, for hvis der afsløres ulovligheder må det vel være forældelsesfrister, der afgør den side af sagen?

Den nye kommission på tre medlemmer har endnu ikke fået nogen deadline. Forhåbentlig vil den blive langt under forgængerens 10 år.

Blekingegade - igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce