Blandede bolsjer


Blandede bolsjer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DENNEUGES afsløring af, hvilke studehandler og argumenter, der blev anvendt, da Vejle blev forfremmet til hovedsæde i den nye syddanske region, har vakt undren på begge sider af Lillebælt.

Nok mest fordi argumenterne om Vejles værdi på sygehusområdet synes at være noget overvurderet - for nu at sige det mildt.

Denne smukke østjyske by, som vi fynboer kender mest til, når vi på sommerdage holder i kø med udsigt over fjorden, blev pludselig udskreget til noget nær en guldklump i den syddanske region. Uden den ville Odense Universitets- hospital blive klemt og udsultet.

Sådan blev der i hvert fald argumenteret fra fynsk side af både rektor Jens Oddershede og den konservative leder Bendt Bendtsen.

TILBAGE står en undrende befolkning - såmænd både i Vejle og på Fyn. I Vejle undrer de sig over, hvordan byen over én nat kan skifte region, især da østjyderne ved en folkeafstemning havde fravalgt Syddanmark.

Det må østjyderne sådan set selv tale med deres borgmester om - de får chancen om godt et år - og så kan de jo passende spørge ham, hvorfor han solgte deres afstemning for noget "sukkerstads", serveret af Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl, bosat i Vejle, men valgt på Fyn.

På Fyn har der aldrig været tradition for "lokalpatriotisme" blandt øens folketingsmedlemmer. Det forventer vi sådan set heller ikke, men man kan vel allernådigst forvente, at de bruger argumenter, der holder vand, samt at de holder øje med bolsjedåsen. I forligsteksten er der lagt op til kompensation til de byer, der mister arbejdspladser som følge af reformen.

HELEDEN store strukturreform er i sidste ende en politisk handel. Og så er argumenterne ikke altid lige saglige.

Vi minder om, at den flot sammensatte strukturreformkomité anbefalede tre eller syv regioner. Og hvad fik vi - fem. Samme udvalg anbefalede, at miljøet forblev i regionerne. Og hvad fik vi. Det ender ude i kommunerne. Eksperterne anbefalede skatteudskrivning i de nye regioner. Gæt selv hvad det politiske forlig endte med. Rigtigt: Nul skatteudskrivning i de nye regioner.

MEN DEN slags er vi vant til. Det er politik, og her handler det om kompromiser og det muliges kunst. Det har vi sådan set vænnet os til og accepteret som et led i den demokratiske proces. Og tilfældet Vejle er på samme vis et politisk kompromis - og ikke ret meget andet.

FYNBOERNE behøver ikke at hænge med skuffen, fordi Vejle bliver stedet, hvor et regionsråd mødes i ny og næ. Fyn med Odense som et naturligt kraftcenter kan sagtens stå distancen i det nye Syddanmark, hvis vi ellers er vågne.

Og det er der meget, der tyder på. Borgmester Anker Boyes modige udmelding om, at Odense nu sætter turbo på kulturen er den rigtige vej. Det er op til os selv at vise, hvor kraften ligger, økonomisk, forskningsmæssigt og ikke mindst kulturelt.

Storregion: Fynboerne behøver ikke at hænge med skuffen, fordi Vejle bliver stedet, hvor et regionsråd mødes i ny og næ.

Blandede bolsjer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce