Blair i blæst


Blair i blæst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

IND TIL I GÅR eftermiddags spåede de fleste, at krigen mod Saddam Hussein nok ville blive Blairs politiske endeligt.

Det var ikke blot krigens tvivlsomme begrundelse eller fostbroderskabet med George W. Bush, der skabte den britiske premierminister problemer. En helt speciel engelsk variant var beskyldninger mod Blair for at have manipuleret med efterretningstjenestens oplysninger og udleveret en våbenekspert, dr. David Kelly, som herefter tog sit eget liv. Det var tilmed det højt respekterede BBC, der mere end antydede, at premierministeren løj og havde blod på hænderne. Sjældent er bølgerne gået så højt.

I GÅR KOM så den længe ventede rapport om hele sagen fra højesteretsdommeren Brian Hutton. Den frikendte Tony Blair og rettede samtidig en stærk kritik mod BBC. Beskyldningerne mod Blair var ikke rigtige. Han havde ikke handlet uansvarligt. Det havde derimod BBC, fastslog Lord Hutton.

Følgelig var det en stærkt lettet premierminister, der stod frem i Underhuset. Men så hårdt som denne sag har været kørt op, skal den karismatiske Blair dog ikke regne med, at han får fred.

I forvejen er han stækket, hvad en afstemning i forgårs i Underhuset talte sit tydelige sprog om. Skønt Blair sidder på et meget komfortabelt flertal, vandt han kun en afstemning - som han selv havde gjort til en tillidsafstemning - med sølle fem stemmer. Afstemningen handlede endda om noget så inferiørt som studiestøtte.

Den generelle tillid til ham er ikke længer til stede. Den var før hans styrke, nu er den hans svaghed.

DET ENESTE, der nu virkelig kan styrke Tony Blair, er, at han får ret i, at Saddam Hussein havde masseødelæggelsesvåben.

Det var som bekendt hovedbegrundelsen for, at Amerika fulgt af England og Danmark - og ikke så mange andre - gik i krig. Men i Washington ytrer Colin Powell nu tvivl, og heller ikke vor egen Anders Fogh er længer helt så skråsikker.

Det er derimod Tony Blair. Og først hvis det viser sig, at Saddam Hussein havde disse våben og ikke blot lod som om for at narre fjenden, har Tony Blair for alvor vundet en sejr.

Men sker det ikke - og alt andet lige er det jo det forventelige - har han til gengæld et stor problem.

SOM DEN kloge ræv Anders FoghRasmussen er, har en mere end én udgang. Den danske statsminister siger nu med stigende styrke, at det ikke var Saddams masseødelæggelsesvåben, der var årsag til krigen, men hans genstridighed over for FN. Som FN ikke kunne blive ved at finde sig i.

Men argumentationen halter nu lidt, for FN's sikkerhedsråd fandt jo ikke selv tiden inde til at gribe til våben. Den beslutning blev taget uden om FN.

DERFOR har Bush, Blair og Fogh fortsat et forklaringsproblem, og derfor var det kun en foreløbig sejr, Blair kunne notere i går.

Blair i blæst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce