Betal for forbruget


Betal for forbruget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

PERSPEKTIV

Den nye skatteminister har fået en god idé. Det er ikke fjernelsen af den ugennemtænke PC-skat, ej heller afgifts- nedsættelsen på alle de varer, som vi dagligt henter i butikkerne på den anden side af grænserne, eller den tiltrængte forenkling af avancebeskatningen for aktier. Sådanne påtrængende opgaver giver ikke regeringspartierne flere stemmer; derfor udsættes de til efter valget.Nej, det nye og centrale område er med ministerens egne ord at ” man naturligvis kun skal betale afgift af vand, som man rent faktisk har brugt”.

Ministeren fremsætter derfor forslag om, at det forbrugte vand ikke mere måles som det vand, der har passeret en vandmåler, men som det vand, der har passeret en vandmåler og som ikke er løbet ud gennem et brud på et vandrør.Med lovforslaget vil det også være muligt at søge den allerede betalte afgift for et sådant ”ikke normalt forbrug” tilbage, og ministeren nævner, at man kan få eftergivet sit vandspil tilbage fra 1. juli 1995. Forslaget vil sikre en forøget beskæftigelsen i den offentlige sektor.

Spændende bliver det om borgerne også på andre områder kan få de opkrævede penge tilbage, hvis man ikke bruger en given offentlig ydelse. Mange på landet kan ikke se alle de TV kanaler, de betaler for, så nu må de forvente forslag om nedsættelse med tilbagevirkende kraft.

Andre skatteydere vil tænke tilbage på de milliarder af kroner, som staten har opkrævet til den Sociale Pensionsfond. Her er pengene ikke brugt til pensioner, men er derimod gået til at dække de offentlige udgifter, som er steget med mere end det dobbelte af regeringens målsætning. Tilbage er, at alle skatteydere må undre sig over at have betalt til en forbedring af pensionerne, som ingen alligevel får - men skat er jo heller ikke vand!

Den amerikanske økonom, Laffer viste for nogle år siden, at staternes provenue ved skatter og afgifter vil falde, når størrelsen af disse har passeret en kritisk grænse.

Enkelt fortalt, kan det blive for surt at skulle betale en så stor del af sin indtægt i skatter og afgifter, at man finder andre muligheder. Mere og mere arbejde udføres derfor som byttearbejde, hvor man ”hjælper” hinanden eller som arbejde, hvor der ikke skrives regninger. Udsagnet: så kan du jo spare momsen, har de fleste således hørt. Men i takt med stigningen i det sorte arbejde øges presset på den øvrige del af befolkningen, der hermed igen må betale lidt mere i skatter og afgifter.

Stigningerne i antallet af tvangsauktioner og nedgangen i antallet af butikker er tydelige konsekvenser af Pinsepakkens velsignelser, der ikke mindst har givet os de stærkt stigende priser på vand og elektricitet.

Skatteministerens forslag vil hjælpe de få mennesker, der får et brud på vandledningen, efter at vandet har passeret vandmåleren. Forslagets holdning til, at man kun skal betale for noget man får, vil derimod kunne hjælpe alle i det danske samfund. Det er et lovforslag med perspektiver! For konsekvensen heraf vil naturligt blive, at borgerne får et frit forbrugsvalg. Lader man så også pengene følge borgerne, er der gode udsigter til at vi allesammen får en større tilfredshed og kvalitet, og at der igen kommer gang i den økonomiske vækst.

Betal for forbruget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce