Besværligt farvel


Besværligt farvel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der er sikkert mange, der endnu kan huske nogle quiz-programmer i DR, hvor holdene ikke måtte høre hinanden svar og derfor blev lukket inde i store bokse.

Sådan, siger EU-eksperten Lykke Friis, forholder det sig med dansk EU-debat under en valgkamp. Så er der lukket for Boks 2 - den åbnes kun, når der er EU-topmøde eller folkeafstemning.

Når resultatet af afstemningen så foreligger, bedyrer alle, at nu skal EU også på dagsordenen, og i næste valgkamp skal EU være et vigtigt punkt. For, ikke sandt, hvor stor betydning har det ikke for os allesammen hvad der sker i Bruxelles?

Men se, hvad der sker? Ingenting! Der var ingen politikere, der i valgkampen talte om EU, og der var ingen vælgere, der spurgte.

Der var lukket for Boks 2.

Men nu, hvor det er blevet hverdag, siger Fogh pludselig, at de fire EU-forbehold, vi ikke talte om, nu skal drøftes, ja, til folkeafstemning.

Til gengæld skinner det klart igennem hans åbningstale, at vælgerne ikke skal spørges om selve traktaten - den, der aktualiserer forbeholdenes skadelige virkninger!

Denne avis har aldrig ladet læserne i tvivl om, at Danmark hører hjemme i EU, og at vi snarest bør sørge for at blive et fuldgyldigt medlem og sige farvel til alle fire forbehold.

Så meget mere må det beklages, at det flertal på Christiansborg, der er af samme opfattelse, har placeret danske indenrigspolitiske problemer i én boks og EU-politik i en anden.

Det har givet, og giver, EU-modstanderne alt for gode kort på hånden, og beskyldninger om utroværdighed og lusk over for vælgerne ligger i luften.

Heldigvis er EU-modstanden vigende, specielt på Christiansborg. SF siger omsider ja til EU, og det europæiske projekt undsiges nu kun af Dansk Folkeparti og Enhedslisten.

Men modstanden i befolkningen skal ikke undervurderes, heller ikke i SFs nye, store gruppe. Fremmedangsten ligger lige under overfladen, og den vil blive skærpet, hvis for eksempel beskæftigelsen i byggeindustrien falder, og arbejdsgiverne hellere vil bevare polsk arbejdskraft end dansk.

Derfor er det tvivlsomt, om det er en rigtig beslutning, der de facto er taget, om ikke at sende Reformtraktaten til afstemning. Og derfor er det af yderste vigtighed at tilrettelægge afstemningen om forbeholdene på den rigtige måde.

Det vil sige, at forbeholdene først sendes til afstemning, når traktaten er i hus, og at der stemmes om alle forbehold, men sådan, at vælgerne ikke med ét kryds skal sige ja eller nej til dem alle.

Vigtigt er det også, at retsforbeholdet kun delvis ophæves, så 24 års-reglen bevares. Den er på kant med menneskerettighederne, og andre lande vil ikke have den. Men Dansk Folkeparti vil få for gode muligheder for en skræmmekampagne, hvis dansk udlændingepolitik for hurtigt bringes på linje med det øvrige EUs.

Foghs længe berømmede strategiske evner og hans nye politik om bredt samarbejde vil komme på en hård prøve.

Held og lykke herfra!

Besværligt farvel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce