Befri banken


Befri banken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

TUSINDER af aktionærer har kunnet glæde sig over, at deres aktier i Fionia Bank er steget kraftigt i værdi i de seneste måneder.

Selv om der både er gode tider og sikkert en dygtig ledelse skal årsagen til de kraftige kursstigninger findes et helt andet sted.

Et nyt makkerpar i fynsk erhvervsliv, Jens Belling og Karsten Bill Rasmussen, har købt stort ind af bankens aktier - i første omgang for 190 millioner kroner - og meddelt, at de gerne vil købe endnu flere. Det får andre investorer til at vejre kursstigninger.

DE NYE storaktionærer - med tilsammen mellem fem og ti procent af aktierne - vil have banken til at ændre sine aktionær-regler, så de bliver mere moderne og liberale.

I dag kan ingen aktionær eje mere end 10 procent af aktierne. Og oven i købet kan ingen aktionær have mere end 1000 stemmer uanset antallet af aktier.

DE REGLER vil Bill og Belling have væk.

Den slags vedtægter er da også i bund og grund ulogiske. Banken vil gerne have aktionærernes penge - bare de ikke kræver nogen særlig indflydelse til gengæld. Det er der ikke meget markedsøkonomi i.

DEN FYNSKE bank er langt fra ene om den slags regler. Stort set alle børsnoterede pengeinstitutter i Danmark har en eller anden for værn mod at blive overtaget. Og dem får de lov til at beholde.

EU-kommissionen har netop besluttet, at den ikke vil forbyde disse regler, for de skader ikke virksomheder og samfund, viser en undersøgelse.

Da reglerne også sikrer banken en vis uafhængighed, bredde i ejerkredsen og lokal tilknytning, er der mange gode grunde til at bevare dem.

MEN NOGLE nye regler burde indføres i vedtægterne for at sikre banken mod indspisthed. I dag ejer Fionia Fond 36 procent af aktierne (ja, den er som den eneste undtaget fra begrænsningen, men har dog stadig kun 1000 stemmer), og kan dermed dominere hele foretagendet.

Alle fondens bestyrelsesmedlemmer er samtidig medlemmer af bankens bestyrelse, og bestyrelsesformanden er den samme begge steder.

HVOR STOR kontrol mon fonden - som altdominerende aktionær - fører med bankens bestyrelse, altså sig selv? I praksis er det en selvsupplerende organisation, som ikke behøver at tage hensyn til andre.

Intet tyder på, at de nuværende bestyrelser misbruger deres dobbeltstilling til indspisthed, sløvhed eller andet. Men konstruktionen skaber muligheden for, at det kan ske i fremtiden - eller blot for at mistanken kan opstå.

LØSRIV banken fra fonden, så alle aktionærer kan være sikre på en uafhængighed mellem de to enheder. Det kan ske ganske simpelt ved at indføre regler om, at man ikke må være medlem begge steder.

Eller fonden kan begynde langsomt at nedbringe sin aktiebeholdning og investere i andre værdipapirer.

Befri banken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce