Bankens lommer


Bankens lommer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det sker ikke hver dag, at en borgmester kalder cheferne for de fem største banker i sin kommune til møde og beder om en forklaring.

Men det er, hvad Jan Boye (K) på initiativ af Udviklingsforum Odense gør i dag. Danske Bank, Nordea, Sydbank, Fionia Bank og Jyske Bank skal over for kommunen og dermed over for borgerne fortælle, hvorfor det er så svært at få bankerne til at yde lån, især til iværksættere.

Normalt skal en borgmester blande sig langt uden om, hvordan private virksomheder, herunder banker, disponerer. Men vi lever ikke i normale tider. Den finansielle krise - som ingen nu vil benægte tillige er en økonomisk krise - er så alvorlig og stiller så store krav til de offentlige kasser, at det er rimeligt, at Odenses borgmester beder bankerne forklare sig. Også fordi staten gennem Bankpakke 2 har stillet lige ved 100 milliarder til rådighed for den finansielle sektor.

Hvor er de blevet af? Er det rigtigt, som mange hævder, at bankerne fører en så restriktiv udlånspolitik, at mange mindre virksomheder har måttet give op, og at det er en af årsagerne til, at arbejdsløsheden vokser og vokser?

Allerede i 2008 var der tegn på, at det ville blive sværere for både forbrugere og virksomheder at få lån. Men mens forbrugerne bare kan lade være med at investere - eller forbruge noget mindre - kan virksomhederne ikke uden videre sætte tempoet ned. De skal have lån - eller lukke. Det gælder ikke mindst mange sunde underleverandører til den store industri.

Derfor var det også rigtigt af politikerne at stille de mange milliarder til rådighed for bankerne. Men det hjælper jo ikke noget, hvis bankerne bare polstrer deres egne lommer i stedet for at dykke ned i dem.

Avisen har de seneste dage kunnet fortælle om, hvor svært det har været for mindre fynske virksomheder at få den nødvendige kredit for at udvikle et produkt - eller for bare at overleve.

Om deres kritik er berettiget, får vi aldrig at vide, for bankerne indvier naturligvis ikke andre i deres vurderinger. Det er heller ikke mange måneder siden, bankerne nærmest blev hånet for at smide penge i nakken på folk - og rigtigt er det også, at iværksættere ofte har et mere positivt syn på deres egen forretning, end virkeligheden kan bære, som en af bankdirektørerne sagde forleden.

Men før bankerne kommer for godt i gang med deres forsvar, må det ikke glemmes, at det ikke var lånene til igangsættere og mindre virksomheder, der skabte bankkrisen. Det var de store, uansvarlige lån til specielt bygge- og ejendomsbranchens lykke­riddere.

Det svier nu til bankerne i en sådan grad, at det ikke blot er blot Danske Bank, Spar Nord og en række mindre pengeinstitutter, som beder om at få del i Bankpakke 2, men også Sydbank og Jyske Bank. Alle banker, der er indstillet på at yde lån, har derfor også mulighed for det.

Krisens alvor taget i betragtning må man håbe, at de fem bankdirektører i dag møder med en særdeles god forklaring - og et tilsagn, om at de vedstår deres ansvar, både for krisens opståen og dens afvikling.

Det burde ikke være nødvendigt at minde bankfolk om, at penge er runde, for at de skal rulle.

Bankens lommer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce