Bankdramaet


Bankdramaet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tolv revisorer kulegravede i weekenden den kriseramte Roskilde Banks engagementer, og det var ikke kønt, hvad de fandt. Ikke mindre end en milliard ringere end først antaget viste et retvisende halvårsregnskab. Dermed var Roskilde Bank insolvent, og med en resolut redningsaktion greb Nationalbanken ind. Sammen med det såkaldte "private beredskab" - det vil sige de øvrige banker - overtog Nationalbanken Roskilde Bank. Ingen andre ville, fordi det var umuligt for eventuelle købere at finde ud, hvad banken reelt var værd. Målet er nu at føre banken videre og finde en køber.

Den foreløbige slutning på sommerens bankdrama i domkirkebyen er frustration hos de mere end 500 medarbejdere og vrede og bitterhed hos de 30.000 aktionærer, som må indstille sig på, at deres aktier formentlig nu intet er værd. Også kunder, der har placeret mere end 300.000 kroner i banken, lider tab.

Men bitterheden og også en følelse af skam rækker videre ud. Roskilde Bank var en hæderkronet, gammel bank med stor tilslutning i Roskilde og omegn. Ingen havde drømt om, at der var risiko forbundet med at betro banken sparepengene og følge dens opfordring til at købe aktier.

Alligevel må det siges, at aktiekøb er en form for spekulation - uanset om det tilsyneladende er et guldrandet foretagende, der udsteder aktierne. Som aktionær er der mulighed for gevinst, også for stor gevinst. Men også for tab. Tab og vind med samme sind, siger et gammelt mundhed. Det er det, aktionærerne nu skal øve sig i. Det er lettere sagt end gjort.

Derimod kan ingen have ondt af bestyrelsen og direktionen. Det var med god grund, at nationalbankdirektør Nils Bernstein i går på et hastigt indkaldt pressemøde sagde, at der havde været tale om "en lemfældig ledelse".

Det er en præcis beskrivelse. Sagt mere direkte har direktionen ikke været sin opgave voksen, og det har bestyrelsen heller ikke. Ingen af parterne har levet op til deres ansvar. Ledelsen ved at give lån til tvivlsomme projekter, bestyrelsen ved ikke at holde direktionen i ørerne. Alle har været beruset af boomet på ejendomsmarkedet og troet, at høje priser, lave renter og stor efterspørgsel ville vare evigt.

Aktionærforeningens formand mener, at også Finanstilsynet har et ansvar, fordi der er tale om et børsnoteret selskab. Det er dog mere tvivlsomt - men det er klogt, at Bendt Bendtsen nu som erhvervsminister vil se nærmere på lovgivningen.

Nationalbankens begrundelse for det drastiske indgreb er hensynet til den samlede finansielle sektor, specielt dens forhold til udlandet. Det er rigtigt, at også den øvrige banksektor viser solidaritet. For nok er Roskilde Bank overskriften på en erhvervskandale, hvor en ledelse groft har svigtet. Men det er ikke udtryk for en dansk bankkrise, og det signal er det vigtigt at sende til udlandet.

Roskilde Banks tragiske skæbne er et symptom på, hvor grueligt galt det kan gå, når nyrige byggematadorer tror, de kan gå på vandet og glemmer gamle dyder - og når en ledelse helt har glemt begrebet rettidig omhu.

Bankdramaet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce