Badutspringet


Badutspringet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Guldfuglen fløj igen, endnu inden den var landet - hvis det altså var en guldfugl og ikke en fuser, som Odense-borgmester Jan Boye havde i hånden, da han troede at have kapret Peter Schaufuss Balletten. I går foretog den kontroversielle balletmester, der af Jan Boye er kaldt "et verdensnavn" og "et kulturelt fyrtårn", et gevaldigt badutspring og meddelte, at han alligevel ikke kommer til Odense, men bliver i Holstebro - hvor begejstringen hos den lokale kulturudvalgsformand i øvrigt var til at overse:

- Hvad siger du? Er det 1. april?

Kulturformanden i Holstebro har længe været godt og grundigt træt af Schaufuss, med hvem Holstebro Kommune har haft offentlige kontroverser i årevis. Nu får han så lov at blive - men uden kommunalt tilskud og på "tålt ophold", som formanden siger. Herefter må balletten klare sig alene for statspengene - hvis de da ikke også ryger. I går krævede Socialdemokraternes kulturordfører, Mogens Jensen, nemlig statsstøtten stoppet:

- Jeg er træt at af at opleve, hvordan Peter Schaufuss driver byråd efter byråd rundt i manegen, erklærede ordføreren, der både beskyldte balletten for økonomisk rod og for kunstnerisk at være gået i stå.

Konspirationsrygter ville vide i går, at Schaufuss kun har forhandlet med Odense på skrømt - for at presse Holstebro - og er det tilfældet, må det konstateres, at taktikken mislykkedes.

Men hvad var da borgmester Jan Boyes taktik? Formentlig først og fremmest at demonstrere handlekraft - hvad borgmesteren jo alle dage har beskyldt sin forgænger for at mangle. Se her, hvad far har skaffet!

Man kan således sige, at balletmesterens badutspring er et alvorligt prestigetab for Odense-borgmesteren, der gang på gang har fastslået det som en kendsgerning, at nu kommer den store ballet til byen. Ingen tvivl om, at den lokale opposition i den næste valgkamp vil udstille borgmesteren som en mand, der ikke kan holde, hvad han lover, og som alligevel havde ikke noget indhold bag de fine ord. Men man kan også sige, at gårsdagens overrumplende nyhed måske kan ende med at blive borgmesterens held.

Nu får vi det jo aldrig at vide - men der var to mulige scenarier.

Det ene, at Peter Schaufuss Balletten ville blive en virkelig Odense-succes. Det andet, at den ville blive en katastrofe, kunstnerisk som økonomisk, og at balletmesteren dermed ville blive en lige så store en belastning for Jan Boye, som bedstemor Turner blev det for hans forgænger i H.C. Andersen-fiaskoen i Parken. Hverken Tina Turner eller Peter Schaufuss var jo resultatet af en demokratisk proces, men udtryk for to borgmestres ønske om egenrådigt at sætte dagsordenen.

Men om det var blevet det ene eller det andet scenarie må stå hen i det uvisse. Til gengæld kan andre nu måske få glæde af Schaufuss-millionerne: Den Fynske Opera, som af en eller anden grund ikke er inviteret med i det nye musik- og teaterhus, og andre gode lokale kulturelle kræfter. For pengene, tre millioner årlige kroner, er jo afsat. Kan Odenses øvrige kulturliv dermed tilgodeses i stedet, er balletmesterens badutspring i grunden måske slet ikke så galt.

Badutspringet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce