B 1909’s nye rolle


B 1909’s nye rolle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Meget vand er løbet i stranden, siden John Danielsen, Ole Bjørnmose, Mogens Haastrup - og hvad de nu hed - henrykkede det ganske land med forfinet, teknisk og elegant fodbold - sådan lidt Barcelona-agtigt - og snød de store københavnerklubber for et par danske mesterskaber og et par pokaltitler.

B1909 er ikke længere en betydende faktor i dansk fodbold. Klubben var sidst i Superligaen i 1992, og i dag ligger klubbens førstehold - ikke at forveksle med fusionsholdet FC Fyn - i bunden af Danmarksserien. I øvrigt i selskab med en anden gammel Odense-storhed - B1913, der ligeledes måtte bøje sig for OB, byens nuværende og også fremtidige fodboldflagskib.

Men guld og glimmer er ikke alt, og i dag spiller B1909 en væsentlig rolle på en helt anden front.

Det er muligt, at klimaet aktuelt er det største globale problem, men herhjemme i andedammen optager integrationen mindst lige så meget. Og takket være B1909 er der en god chance for, at integrationen i Odense kan komme til at gå bare lidt bedre. Det har de også opdaget andre steder. Først fik Vollsmose-klubben Venstres frihedspris, dernæst Kulturministeriets idrætspris. Begge dele fuldt fortjent - skønt det nok snarere var medaljer end hæderspriser, klubben satte næsen op efter, da den forlod de historiske omgivelser i Kochsgade og flyttede til Vollsmose i 1969.

Baggrunden var et ønske om mere plads til den hastigt voksende ungdomsafdeling - og i 1969 havde de færreste troet, at Vollsmose ville ende som et så socialt belastet område, som tilfældet blev. Men inden længe var indvandrerbørnene i flertal i den gamle klub - og den begyndende sportslige nedtur samtidig en kendsgerning.

I dag går det atter fremad - i hvert fald på ungdomsfronten, hvor antallet af hold er fordoblet på 10 år, og hvor antallet af trænere og frivillige ledere er tredoblet. Men nok så væsentligt: B1909 er mere end en fodboldklub. B1909 er også et værested, hvor der nok udvikles talenter, men hvor den sociale dimension er en aktiv medspiller. Her får de unge hjælp til lektierne, og klubben giver en hånd, hvis der skal skaffes et arbejde eller en uddannelses- eller læreplads. Og når børnene kommer hjem efter lektier og træning, har de overhovedet ikke kræfter til at lave ballade, som formanden siger.

En vellykket integration sikres ikke gennem forkromede projekter og dyre handleplaner. Snarere gennem en meningsfyldt hverdag, hvilket vil sige en god skole - eller et godt job - og en aktiv fritid. I det arbejde er B1909’s indsats mere værdifuld end mange ekspertrapporter og fine ord, og man kan således mene - som en læser gjorde forleden - at klubben med sit bidrag til integrationen for længst har tilbagebetalt den gæld på godt 260.000 kroner, som klubben har til Odense Kommune.

Læseren, Torben Møller Pedersen, foreslog gælden eftergivet. Ja, hvorfor ikke? Noget for noget - og skønt B1909’s største fan, nu afdøde Holger Larsen, ikke længere er Odenses borgmester, ville det sikkert være i hans ånd, hvis den kommende - partifællen Anker Boye - seriøst vil overveje sagen. Det ville glæde salig Holger!

Sikkert også integrationen i Odense.

B 1909’s nye rolle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce