Avisen mener: Vi har brug for modige erhvervsfolk
Af: Redaktionschef Peter Hagmund-Hansen

Hist hvor vejen slår en bugt, ligger der et hus så smukt, og det er jo godt. Men det vil være meget bedre, hvis der også ligger en virksomhed, der kan skabe nye arbejdspladser og fremgang og vækst i det bakkede fynske landskab.

Desværre er realiteten, at fynboerne er markant dårligere til at åbne nye virksomheder end f.eks. østjyderne, sjællænderne og uldjyderne. Ifølge Dansk Industris rangordning, som man kunne læse om i avisen tidligere på ugen, skabes der gennemgående færre nye virksomheder på Fyn end mange andre steder i landet. Kun i Middelfart, Odense og Nyborg kommuner åbnes der nye virksomheder i et middelmådigt omfang. På resten af Fyn går det skidt - eller værre - med at få skabt nye, små virksomheder. Og helt slemt set det ud på Ærø.

Så lad os finde modet frem i os selv. Finde drivkraften. Og kaste os ud i det. Lige her, hvor vejene bugter sig så smukt.

Det er ærgerligt, for nye virksomheder er med til at skabe udvikling og job og fremtid i et lokalsamfund og en kommune.

Nu skal man altid tage denne type af opgørelser med et gran salt, for de giver ikke nødvendigvis et dækkende billede af virkeligheden. Desværre bekræfter opgørelsens triste resultat det indtryk, man i forvejen har af Fyn. Dansk Industris erhvervsklimaundersøgelse fastslog således tidligere på året, at de fynske kommuner generelt ikke har et godt erhvervsklima - med Middelfart, Nyborg og Langeland kommuner som de positive undtagelser og med Odense og Ærø kommuner som de negative.

Noget er galt. Spørgsmålet er derfor, hvor der skal sættes ind for at skabe flere nye fynske virksomheder.

Det er nærliggende at kritisere Udvikling Fyn, der har et ansvar for den samlede fynske erhvervsudvikling. Man kan i samme ombæring kritisere de lokale erhvervschefer, og man kan for den sags skyld skyde med skarpt på erhvervsstøtteordninger, de overordnede rammevilkår og de tunge kommunale beslutningsgange. Og derfor skal man i Ærø Kommune naturligvis lytte til den kritik, der fremkom i avisen: At ventetiden i den kommunale sagsbehandling bør forbedres, og at man bør lytte endnu mere til virksomhedernes behov.

Det er bare ikke forklaring nok. For i sidste ende er det ikke udviklingsselskaber eller lokale erhvervschefer eller kommunale bidragssatser, der kan åbne nye virksomheder. Det kan kun den, der har en klar idé og modet og kapitalen til at føre den ud i livet.

Det påpeges ofte, at Danmark har en svag iværksætterkultur. At vi er en nation af lønmodtagere, og at vi mangler modet og initiativet og interessen for at kaste os ud i at blive selvstændige. Og sagen er måske, at vi fynboer i endnu højere grad mangler dette mod og denne drivkraft end vores landsmænd i Herning, Kolding og Køge. At vi mangler selvtilliden og trangen til at skabe noget nyt.

Det er trist, hvis det er sådan, det forholder sig. For når man på Samsø, der på mange måder kan sammenlignes med Ærø, kan være blandt landets bedste til at åbne nye virksomheder, kan vi naturligvis også her.

Så lad os finde modet frem i os selv. Finde drivkraften. Og kaste os ud i det. Lige her, hvor vejene bugter sig så smukt.