Avisen mener: Ungerne skal ud i sommerlandet
Af: Per Storm Madsen psm@fyens.dk

Ligesom voksne kan børn have mismodige stunder, men grundlæggende skal børn være trygge og glade, fyldt med livsmod og i god trivsel. Man kan umuligt finde voksne danskere, der mener noget andet.

Derfor er det trist, at der trods en stor indsats fra en række hjælpeorganisationer er masser af børn, som ikke får en sommeroplevelse i form af et ferieophold. Det drejer sig om børn i socialt udsatte familier, hvor der ikke er råd til den type ferier, det store flertal af danskerne bruger én eller flere sommeruger på - i sommerhus, på camping eller en rejse til en feriedestination i udlandet.

Der må rundt omkring findes ledige penge, der kan bruges til at give fattige børn en ferieoplevelse.

Det siger sig selv, at det i dag, hvor ikke blot den velhavende del af befolkningen, men også folk med almindelige lønindkomster har råd til oplevelsesferier, er hårdt for et barn at vende tilbage til skolen i august og som den eneste i klassen ikke have været nogen steder. Og følelsen af mindreværd er kun den ene bagside af sagen. En anden er, at barnet i forhold til kammeraterne mangler den oplevelse, der stimulerer og udvikler.

Disse børn bliver der flere af. Bruger man den økonomisk definerede fattigdomsgrænse, viser den seneste opgørelse fra 2015, at der er cirka 45.000 fattige voksne danskere. Det er en markant stigning i forhold til 2002, hvor tallet var 20.000.

Repræsentanter for de organisationer, der yder feriehjælp eller giver udsatte børn et ferieophold, peger på kontanthjælpsloftet som hovedårsag til det i år stigende antal henvendelser fra økonomisk dårligt stillede forældre. Her har de formentlig en solid pointe, og hvis deres udsagn giver politikere, der står bag kontanthjælpsloft og integrationsydelse, stof til eftertanke, er det fint.

Det kan dog ikke rokke ved, at børns ferieophold og sommeroplevelser i bund og grund er et anliggende for den enkelte familie. Der er grænser for, hvad staten kan magte at tage under sine vinger, og hvad angår ferie til udsatte børn er det derfor supergodt, at Danmark har et veludviklet civilsamfund, der kan træde til. Hvilket der i øvrigt er god tradition for. Et par generationer bagud var det flinke gårdejere, der gav fattige storbybørn en bondegårdsferie med masser af frisk luft og sødmælk.

Dansk Folkehjælp, Folkekirkens Feriehjælp, Røde Kors, Mødrehjælpen, Red Barnet, foreningen OPAD og andre velgørende organisationer og foreninger fortjener ikke blot anerkendelse, men også omverdenens opbakning. I år, hvor presset har været uventet stort, måtte organisationerne sige nej til feriehjælp til alt for mange fattige familier, og er det ikke lidt halvpinligt?

Der er højkonjunktur. Der er gang i hjulene. Ledigheden er lav, erhvervslivet har det godt, og virksomheder bruger penge på formål, der giver et godt brand. Derfor må der findes ledige midler, så alle ungerne kan blive sendt ud i sommerlandet.  

Mere om emnet

Se alle
3
Odense-børn på koloni: Tre piger og et bryllup på Fanø

Odense-børn på koloni: Tre piger og et bryllup på Fanø