Avisen mener: Trafiksikkerheden er også dit ansvar


Avisen mener: Trafiksikkerheden er også dit ansvar

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Redaktionschef Peter Hagmund-Hansen
Billede
Leder - Fyens Stiftstidende. 

Kør bil, når du kører bil. Sådan lød det noget tumpede slogan i en nylig kampagne fra Rådet for Sikker Trafik. Budskabet var, at man skal koncentrere sig om det, man gør, når man kører bil: Man skal køre bil. Man skal ikke spise, skrive sms'er, ryge, lede i handskerummet, drikke, snakke, mobiltelefonere, skifte cd, tjekke nyheder, taste gps-koordinater ind eller noget som helst andet. Man skal køre bil. Punktum.

At der er alvor bag udsagnet, har man kunnet læse de seneste dage i Stiftstidende. En kvinde talte angiveligt i mobiltelefon, mens hun kørte bil på Fynske Motorvej - og bang! var tæt på at slå tre søstre ihjel. En mand vovede sig imod sædvane ud i ydersporet - og bang! kørte op bag i en anden bilist og fik piskesmæld. For når man kører 110 eller 130 kilometer i timen, skal der kun et lillebitte øjebliks uopmærksom til, før ulykken indtræffer.

Statistikken er klar: Uopmærksomhed spiller en rolle i hver tredje dødsulykke. Fra 2010 til 2014 mistede 354 mennesker livet i ulykker, hvor en eller flere af de implicerede var uopmærksomme; tusindvis blev i den samme periode kvæstet i disse og andre tilsvarende ulykker. Derfor er der bogstavelig talt tusindvis af grunde til, at du og jeg og alle andre skal være opmærksomme og koncentrerede, når vi kører ud i trafikken.

Det drejer sig om at tage ansvar - ikke blot for os selv og vores egen sikkerhed, men også for alle de andre trafikanter. Når man kører ud af sin indkørsel, holder man bogstavelig talt andres liv med de to hænder, der griber om rattet. Styrer man forkert, eller mister man et øjeblik koncentrationen eller opmærksomheden, kan det koste liv eller førlighed ikke blot for én selv, men også for andre. Derfor er det ansvarligt at køre bil, når man kører bil. Og uansvarligt at lade være.

Aktuelt kæmper Stiftstidende og andre gode kræfter for at få Folketingets trafikpolitikere til at leve op til et løfte, de gav for syv år siden om at udvide Fynske Motorvej fra to til tre spor. Denne kamp drejer sig om at skaffe danskerne en bedre og bredere motorvej på den vigtigste trafikåre mellem Øst- og Vestdanmark. Men den drejer sig også om at forbedre trafiksikkerheden på en motorvejsstrækning, der på grund af den tætte trafik har lagt asfalt til flere og flere ulykker i de senere år med flere og flere tilskadekomne og flere og flere forsikringssager til følge.

Som almindelige borgere kan vi ikke ændre på, at politikerne indtil videre ikke har villet bevilge penge til den udvidelse af Fynske Motorvej, som et flertal i Folketinget vedtog for syv år siden. Til gengæld kan vi leve op til det, vi i sin tid lovede kørelæreren og den motorsagkyndige: At vi koncentrerer os om trafikken og om at køre bil, når vi kører bil. For vi har alle et ansvar for, at trafiksikkerheden bliver bedre. Også selvom vejen ikke bliver bredere.

Man skal koncentrere sig om det, man gør, når man kører bil: Man skal køre bil.

Avisen mener: Trafiksikkerheden er også dit ansvar

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce