Avisen mener: Tak til Poul Løhde for kritikken af politiet, men ...
Af: Redaktionschef Peter Hagmund-Hansen

Tidligere politidirektør Poul Løhde fortjener en tak, fordi han i går sagde sin ærlige mening om den udvikling, som Fyns Politi har været igennem de seneste år. En udvikling, der bl.a. har betydet lukning af de lokale politistationer.

Løhde er med sin kritik på linje med den opfattelse, som mange almindelige borgere har fået i de senere år: Politibetjeningen er blevet dårligere, politiet rykker ikke ud, når man ringer, politireformen er slået fejl. Den slags kan man let blive enige om mand og mand imellem henover et kantinebord eller over aftenkaffen, men Løhde er med til at kvalificere kritikken.

Det er til gengæld mindre opsigtsvækkende, at Løhde - og de fleste andre politifolk, både nuværende og tidligere - mener, at der er for få penge og for få kolleger til at løse opgaverne. Spørg en pædagog, om der bør ansættes flere pædagoger. Spørg en lærer, om der bør ansættes flere lærere. Det bør der altid, mener man. Sådan er holdningen også i politiet. Men der er selvsagt ekstra grund til at fæstne sig ved Løhdes ord, fordi han kender udfordringerne i Fyns Politi bedre end de fleste. Han har trods alt haft afgørende indflydelse på politiets struktur og prioriteringer indtil for et par år siden.

Her har kritikken en akilleshæl: For Løhde har ikke længere indflydelse på eller praktisk daglig indsigt i politiets nuværende organisering. Og der er på en sær måde altid noget fascinerende over pensionerede statsembedsmænd, der føler sig kaldede til at kritisere den udvikling, der er sket i deres fag, siden de forlod det. Alting var som bekendt bedre i gamle dage, ikke mindst når man ser nutiden fra pensionisttilværelsens trygge afstand. En afstand, der også er fri for ansvar.

Det gælder også for Løhde, der forlod politietaten i 2015 og derfor ikke længere sidder for bordenden ved de møder, hvor besværlighederne og udfordringerne i det nuværende Fyns Politi bliver håndteret. Løhde har givetvis nære venner indenfor politiet og følger formodentlig også på anden vis levende med i det fynske politi. Alligevel er det berettiget at spørge, om han har et fuldstændigt præcist og dækkende billede af udviklingen i Fyns Politi.

En anden akilleshæl er, at Løhde beklageligvis har trang til at hævde sig selv på bekostning af sine tidligere kolleger. De nuværende politidirektører er topstyrede og har ikke noget at skulle have sagt, mener han - og antyder, og det ville han aldrig selv have fundet sig i.

En tredje akilleshæl er, at Løhde har holdt mund med sin kritik i årevis. Først nu, hvor han gerne vil vælges til byrådet i Middelfart, fremsætter han kritikken. 

Alle, der har indsigt i politiets arbejde, har længe været enige om, at de store forandringer og de mange ekstra opgaver, som dansk politi er blevet pålagt i de senere år, har givet problemer. Nu har vi så også en tidligere politidirektørs ord for det. Det kan man - trods kritikkens indbyggede problemer - kun blive klogere af.

Mere om emnet

Se alle
Fyns Amts Avis mener: Narreværket

Fyns Amts Avis mener: Narreværket

6
Ikke enige med tidligere politichef: Fynske borgmestre stoler på politiet

Ikke enige med tidligere politichef: Fynske borgmestre stoler på politiet

Fyns tidligere politichef revser reform: - Det er noget narreværk

Fyns tidligere politichef revser reform: - Det er noget narreværk