Avisen mener: TV2 har et ansvar for hpv-vaccine-fiaskoen


Avisen mener: TV2 har et ansvar for hpv-vaccine-fiaskoen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Peter Hagmund-Hansen peh@fyens.dk
Billede
Leder - Fyens Stiftstidende. 

Det er godt, at TV2 tidligere på ugen tog en del af ansvaret for, at mange danske forældre er stoppet med at vaccinere deres børn mod hpv-virus. Det bør minde både public service-tv-stationen i Odense og andre danske medier om betydningen af, at man altid skal lave journalistik, der er fair og faktuelt funderet.

Man har som medie et ansvar for, at den redigerede virkelighed, man bringer ud til sine læsere, seere eller lyttere, er så tæt på sandheden som muligt. Det kræver bl.a., at man stiller kritiske spørgsmål til begge sider i en sag, at man efterspørger dokumentation for de fremførte påstande, og at man sikrer en afbalanceret dækning af den sag, man behandler journalistisk.

Det gjorde TV2 mildt sagt ikke i dokumentaren "De vaccinerede piger", og derfor er det helt berettiget, at public service-tv-stationen efterfølgende har fået hård kritik.

Naturligvis kan TV2 ikke lastes for, at danske forældre i stort omfang har fravalgt at hpv-vaccinere deres piger som følge af udsendelsen og den efterfølgende debat; det er trods alt forældrenes og døtrenes eget ansvar. Men TV2 kan lastes for, at man ikke sikrede en fair og afbalanceret dækning af sagen, fordi man temmelig ensidigt valgte at lægge vægt på en række pigers oplevede bivirkninger ved hpv-vaccinen og i vidt omfang så bort fra den solide dokumentation, som læger og myndigheder har: Nemlig at vaccinen virker. At den redder liv.

Det burde TV2 have lagt tydeligere vægt på i udsendelsen, ligesom man endnu tydeligere kunne have gjort opmærksom på, at der ikke er dokumenteret nogen sammenhæng mellem vaccinen og de oplevede bivirkninger. Det havde været fair og faktuelt.

Når et medie arbejder intenst med en nyhedshistorie, kan der i nogle situationer opstå et tunnelsyn hos redaktører og journalister. Et tunnelsyn, der gør, at man i jagten på den historie, man har bidt sig fast i, vælger vinkler eller fakta fra, som ikke underbygger historien. Det kan til tider have den uheldige konsekvens, at artiklen, dokumentaren, nyhedsindslaget bliver ensidigt og dermed mister proportionerne. Det var formodentlig, hvad der skete for TV2. Og derfor er det fint, at tv-stationen påtager sig et ansvar. Sagen er, at alle medier, også denne avis, skal turde lægge fakta frem, som anfægter vinklen på de journalistiske nyheds- eller baggrundshistorier, man bringer til torvs. Følelser er ikke nok; fakta er bedre. 

Vi har i årtier drømt om at løse kræftens gåde; at finde en vaccine mod en af verdens mest udbredte og mest dødbringende sygdomme. Nu har man endelig udviklet en vaccine, der beviseligt redder kvinder fra at dø af livmoderhalskræft - og alligevel har et flertal af danske forældre - blandt andet på grund af TV2's dokumentar - besluttet sig for, at de ikke vil lade deres døtre vaccinere.

Det giver ingen mening. Og derfor må man håbe, at TV2's beklagelser i denne avis og andre medier får de danske forældre til at tænke sig bedre om og lader deres døtre vaccinere.

Man må håbe, at TV2's beklagelser får de danske forældre til at tænke sig bedre om - og lader deres døtre vaccinere.

Avisen mener: TV2 har et ansvar for hpv-vaccine-fiaskoen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce