Avisen mener: Pinligt for Assens Kommune


Avisen mener: Pinligt for Assens Kommune

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Peter Hagmund-Hansen peh@fyens.dk
Billede
Leder - Fyens Stiftstidende. 

Naturligvis er det pinligt for Assens Kommune, at den er landets sjettedårligste til at sagsbehandle på social- og beskæftigelsesområdet. Det bør og skal kommunen kunne håndtere langt bedre.

Heldigvis er Assens Kommunes indsats på området ikke lige så pinlig som hos kollegerne i Dragør Kommune - her omgør Ankestyrelsen 50 procent af alle de kommunale afgørelser, der indklages. Alligevel er det skidt, at 40 procent af de sager, som de ansatte i Assens har arbejdet med og som indklages, enten sendes retur til kommunen til ny behandling eller direkte omgøres af Ankestyrelsen. Derfor er der brug for, at kommunens medarbejdere på social- og beskæftigelsesområdet bliver bedre til at sagsbehandle end nu. Og derfor er det godt, at man fra kommunens side allerede har igangsat en stribe initiativer for at skabe en bedre kvalitet i sagsbehandlingen.

Dykker man ned i Ankestyrelsens opgørelse, er den begrædelige sandhed, at alle danske kommuner har alt for mange sager, der ender med at blive omgjort. Selv Odder Kommune, der ifølge Ankestyrelsen er bedst til at sagsbehandle, får hjemvist eller omgjort 18 procent af alle sager. Det er mange. Alt for mange. Derfor er sagen nok pinlig for Assens Kommune, men den er stort set lige så pinlig for alle andre danske og fynske kommuner - også for Langeland og Kerteminde kommuner, der ellers er de fynske dukse med "kun" 23 og 24 procent omgjorte eller hjemviste sager.

Kommunal sagsbehandling på social- og beskæftigelsesområdet er en vanskelig metier. Der eksisterer en nærmest endeløs række af love, regler, cirkulærer og regulativer på området - rammer, som ændres igen og igen fra politisk hold, ofte med meget kort varsel. Derfor kan de færreste medarbejdere i en social- eller beskæftigelsesforvaltning have fuld og dækkende indsigt i al lovstof på området, og konsekvensen er naturligvis fejlafgørelser. Derfor falder en stor del af ansvaret for Ankestyrelsens mistrøstige omgørelsestal tilbage på de ministre og politikere, der igen og igen ændrer detaljer i lovgivningen for at lappe på uhensigtsmæssigheder andre steder.

Danmark har generelt et smidigt og velfungerende bureaukrati med en høj kvalitet i sagsbehandlingen. Det gælder også i kommunerne - men selv dygtige, veluddannede og erfarne kommunale embedsfolk kæmper fra tid til anden forgæves i den uoverskuelige lovjungle, som blandt andet social- og beskæftigelsesområdet har udviklet sig til.

Assens kan sammen med de andre fynske kommuner gøre sit til, at antallet af fejlafgørelser nedbringes. Men hvis antallet af fejlafgørelser skal nedbringes afgørende, skal det store slag stå i ministerierne og i Folketingets udvalgsværelser. Det er her, blandt politikerne, at man skal skabe klarere og enklere rammer på området. Gør man det, skal de dygtige embedsfolk i Assens og andre kommuner helt bestemt udfylde rammerne på en måde, der gør antallet af fejlafgørelser mindre pinlig.

Selv dygtige, veluddannede og erfarne kommunale embedsfolk kæmper fra tid til anden forgæves i den uoverskuelige lovjungle.

Avisen mener: Pinligt for Assens Kommune

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce