Avisen mener: Nej, læger skal ikke slå ihjel


Avisen mener: Nej, læger skal ikke slå ihjel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Peter Hagmund-Hansen peh@fyens.dk
Billede
Leder - Fyens Stiftstidende. 

Aktiv dødshjælp er ikke kvart forbudt eller halvvejs tilladt. I Danmark er aktiv dødshjælp forbudt. Helt forbudt.

Derfor er det godt, at den pensionerede læge Svend Lings er blevet meldt til politiet, fordi han i mindst 10 tilfælde har hjulpet patienter med at dø ved at udskrive dødelige doser af sovemedicin til dem. Disse handlinger er, sådan som loven er skruet sammen i øjeblikket, strafbare, og derfor er det helt logisk og fornuftigt, at politiet får lejlighed til at klarlægge, om der kan rejses en straffesag mod Svend Lings eller mod nogle af de mindst ni andre aktive medlemmer af foreningen Læger for Aktiv Dødshjælp, der ifølge Lings alle har hjulpet danskere til at foretage såkaldt assisteret selvmord.

Lovens udgangspunkt er, at livet er ukrænkeligt, og at ingen har ret til at tage en andens liv. Læger skal redde liv; de skal ikke slå ihjel. Men dette grundlag fraviger Svend Lings og hans kolleger på dramatisk vis i deres selvbestaltede forening.

Ingen har forsøgt at afholde Svend Lings eller hans kolleger fra at deltage i den i forvejen livlige debat om, hvorvidt reglerne for aktiv dødshjælp bør ændres. Det er en debat, der ofte optager befolkningen og politikerne; faktisk har en nylig Megafonmåling vist, at et stort flertal af danskerne er tilhængere af aktiv dødshjælp. Derfor kan man med en vis ret hævde, at Svend Lings har en stor del af befolkningen med sig.

Det giver ham imidlertid stadig ikke lov til at hjælpe andre mennesker med at slå sig selv ihjel, for loven er klar: Læger skal ikke aktivt hjælpe mennesker med at dø. Hvis Lings eller andre ønsker dette ændret, må de gå i dialog, foreslå, argumentere, forklare deres standpunkt. De skal ikke handle på tværs af loven. Og de skal ikke hjælpe mennesker med at dø. Når de alligevel gør det, skal de naturligvis anmeldes og eventuelt straffes.

Det hører med i billedet, at der ikke er noget presserende behov for at legalisere aktiv dødshjælp. Loven tillader allerede i dag passiv dødshjælp, hvor man som læge kan undlade at behandle dødeligt syge patienter og i øvrigt smertestille dem på en måde, der i nogle tilfælde kan være livsforkortende. Døende har derfor allerede mulighed for at komme herfra - uden lægers aktive medvirken.

Perspektiverne ved at indføre aktiv dødshjælp kan være uoverskuelige for både patienter, læger og pårørende, fordi det bliver muligt og lovligt at slå sin næste ihjel: Skal jeg tage livet af mig selv, så min familie kan slippe for mig og min alvorlige sygdom? Skal jeg virkelig slå min dødeligt syge ægtefælle ihjel? Hvad vil jeg tænke om mig selv, hvis jeg slår et andet menneske ihjel?

Svend Lings og hans kolleger i Læger for Aktiv Dødshjælp mener, de løser en nødvendig opgave, som samfundet ikke vil påtage sig. Der er imidlertid ingen grund til at hylde Svend Lings for at bryde loven, men tværtom til at få ham til at leve op til loven og sikre, at læger redder liv. Og ikke slår ihjel.

Aktiv dødshjælp er ikke kvart forbudt eller halvvejs tilladt. I Danmark er aktiv dødshjælp forbudt. Helt forbudt.

Avisen mener: Nej, læger skal ikke slå ihjel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce