Avisen mener: Lær af danske emigranter


Avisen mener: Lær af danske emigranter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Redaktionschef Peter Hagmund-Hansen
Billede
Leder - Fyens Stiftstidende. 

Der er ikke én rigtig vej til at blive integreret i et andet land; der er talrige. Alligevel er det tankevækkende at læse om de forskningsresultater, som chefen for Odense Bys Museer, Torben Grøngaard Jeppesen, er kommet frem til i sin doktordisputats om skandinaviske indvandrere i USA.

Forenklet sagt har danskerne ifølge denne forskning klaret sig bedre end en række andre indvandrere i USA, fordi de i højere grad end andre forlod deres etniske byer eller kvarterer og giftede sig med andre nationaliteter. Det gav disse danskamerikanere en højere social mobilitet end indvandrere med andre etniske udgangspunkter og førte i Torben Grøngaard Jeppesens udlægning til, at deres efterkommere i dag har en højere uddannelsesgrad og føler sig mere lykkelige end andre amerikanere.

Det er naturligvis vanskeligt at overføre erfaringerne fra én indvandrergruppe i ét land til helt andre indvandrergrupper i et andet land. Alligevel synes det logisk, at en af de rigtige veje til integration er, at man opgiver en del af sin egen ballast for at kunne blive en del af det nye samfund, man forsøger at blive en del af. Det kan f.eks. ske ved, at man flytter ud af områder, hvor der bor mange af ens landsmænd, og ind i kvarterer, hvor befolkningssammensætningen er anderledes. Det kan også ske ved, at man gifter sig med en partner, der har et andet etnisk udgangspunkt og dermed andre normer end én selv. Dertil kommer naturligvis, at man tilegner sig sit nye lands sprog og aktivt forsøger at forstå og indgå i sit nye lands kultur.

På den baggrund er det nærliggende at mene, at en god vej til at integrere f.eks. syriske, kurdiske eller somaliske flygtninge eller indvandrere i Danmark er, at de flytter væk fra ghettoområder som Vollsmose, at de gifter sig med danskere, svenskere eller polakker, og at de ydermere nedtoner deres egne rødder, kulturelle præferencer og religiøse udgangspunkter. Det er ganske enkelt nødvendigt for at være modtagelige for alt det, der er Danmark. Skal man tro Torben Grøngaard Jeppesens forskning, bliver man ikke en succesfuld indvandrer, hvis man holder krampagtigt fat i alt det, man har med hjemmefra. Derfor skal man ikke hæge om sit tabte hjemlands traditioner, men vælge sit nye land med alt, hvad det indebærer.

Selvfølgelig er der andre veje til at blive integreret i et nyt land. Selvfølgelig kan man gifte sig med en landsmand, holde fast i sit hjemlands traditioner, kultur og tro - og alligevel blive dansker. Det er der talrige strålende eksempler på. Man kommer bare ikke udenom, at vellykket integration kræver, at man er åben over for det danske samfund og dets kulturelle egenart. Og det kræver, jf. Grøngaards forskning, at man aktivt gør en indsats for at flytte væk fra sin egen kultur og sine egne etniske cirkler og ind i sit nye land.

Derfor kan denne tids indvandrere lære meget af datidens danske udvandrere.

Denne tids indvandrere kan lære meget af datidens danske udvandrere.

Avisen mener: Lær af danske emigranter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce