Avisen mener: Julens gudstjenester er et frit valg - også for folkeskolerne


Avisen mener: Julens gudstjenester er et frit valg - også for folkeskolerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Redaktionschef Peter Hagmund-Hansen
Billede
Leder - Fyens Stiftstidende. 

Tak til undervisningsminister Merete Riisager, der tidligere på ugen understregede, at det er op til den enkelte folkeskoles ledelse at beslutte, hvordan man vil fejre julen lokalt.

Det er fint, at ministeren på god liberal vis fastslår, at skolerne har friheden til selv at beslutte julens fejring, for det skal naturligvis ikke være en folketingspolitisk afgørelse, om man på landets folkeskoler arrangerer Lucia-optog, synger julesalmer eller traver i samlet flok ned i den lokale folkekirke for at deltage i en julegudstjeneste. Landets folkeskoler er i forvejen styret på alle leder og kanter, og derfor er det rart, at undervisningsministeren insisterer på, at hun ikke vil gøre folkeskolen endnu mere politisk styret, end den allerede er.

Af grundloven fremgår det, at vi har religionsfrihed i Danmark - og ikke religionstvang. Af folkeskoleloven fremgår det, at folkeskoleelever ikke er tvunget til at deltage i julegudstjenester i folkekirker.

På den baggrund er det helt i orden, hvis en folkeskoles ledelse sender ungerne til julegudstjeneste. Det er også helt i orden, hvis skoleledelsen ikke sender ungerne til julegudstjeneste, for vi lever i et religionsfrit land, hvor man må tro, som man vil, og hvor skoleledelsen har myndighed til selv at træffe beslutninger. I et frit land må man derfor gå til alle de gudstjenester, man vil. Og blive væk fra alle de gudstjenester, man vil.  

Debatten om folkeskolers deltagelse i julegudstjenester er blusset op igen-igen, fordi eleverne på en enkelt nordsjællandsk folkeskole ikke skal til julegudstjeneste i år, sådan som de plejer. Det fik blandt andet statsminister Lars Løkke Rasmussen til at reagere.

Problemet er imidlertid ikke særlig stort, viser de senere dages afdækning. Nogle skoler tager til julegudstjeneste. Andre gør ikke. Og sådan har det altid været.

Det er klart, at folkeskolernes ledelser ikke skal lade sig presse af enkelte forældre, der ikke vil have, at deres børn deltager i en gudstjeneste. Ateister, ikke-troende, asatroende og muslimer kan skam have godt og sundt af at deltage i en dansk julegudstjeneste, og det gør mange af dem heldigvis. Derfor skal den lokale skoleledelse stå fast, hvis et eller flere forældrepar ikke vil have, at skolen sender ungerne til julegudstjeneste. Tilsvarende skal skoleledelsen stå fast, når en eller flere politikere vil gøre sagen om en folkeskoles deltagelse i en nordsjællandsk julegudstjeneste til et væsentligt spørgsmål i deres eget skoledistrikt.

Det er hyggeligt og dejligt at gå i kirke op mod jul, at synge salmer og at lytte til en god prædiken. Derfor kommer her et godt råd til de forældre, der ønsker, at deres børn deltager i en julegudstjeneste: Tag dem med i kirke. Der er ledige pladser allerede på søndag.

I et frit land må man gå til alle de gudstjenester, man vil. Og blive væk fra alle de gudstjenester, man vil.  

Avisen mener: Julens gudstjenester er et frit valg - også for folkeskolerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce