Avisen mener: Jo, efterskoler skal være konsekvente og sende regelbrydere hjem


Avisen mener: Jo, efterskoler skal være konsekvente og sende regelbrydere hjem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Redaktionschef Peter Hagmund-Hansen
Billede
Leder - Fyens Stiftstidende. 

Der er grund til at rose ledelsen på Bernstorffsminde Efterskole, fordi den har handlet med klar konsekvens over for en stor gruppe af elever, der har drukket alkohol eller brugt snus og dermed brudt skolens interne regler.

Det har, som man kunne læse i avisen tidligere på ugen, ganske vist ikke været nogen nem beslutning for skolens ledelse at smide 16 elever ud kort før eksamen og afslutning. Men eftersom eleverne har brudt skolens meget klare regler på området, har man reelt ikke haft andet valg, hvis ledelse og efterskole skal stå tilbage med troværdigheden i behold. Sagen er, at man ikke kan have klare regler for elevernes opførsel - og så fravige disse regler, hvis nogle alligevel overtræder dem.

Derfor er skolen naturligvis nødt til at være konsekvent over for de unge syndere.

Statutter, love og forordninger er ikke sat i verden for at genere os som individer. Statutter, love og forordninger er skabt, fordi de er med til at danne rammerne om vores samfund og dermed rammerne for, hvordan vi opfører os over for hinanden. Hvis der ikke fandtes regler for menneskeligt virke, ville der ikke eksistere velfungerende samfund. Det gælder i stor målestok i internationale samarbejder som Nato og EU, og det gælder i lille målestok i den enkelte skoleklasse.

Det er ud fra denne logik, at vi har en grundlov, en retsplejelov og en straffelov. Det er ud fra den samme logik, at den lokale fodboldklub, virksomhedens medarbejderforening og grundejerforeningen har et sæt vedtægter. Og det er søreme også ud fra den samme logik, at efterskoler har retningslinjer for, hvordan eleverne skal opføre sig, mens de er på skolen.

Disse retningslinjer er skabt, dels fordi efterskolens elever skal kunne have et trygt år på skolen, dels fordi de unges forældre skal betrygges i, at efterskolen tager hånd om de unge mennesker på en kærlig, klar og ansvarlig måde. En måde, der kommer alle til gode - både skolens ansatte og nuværende og kommende elever og forældre.

Som hovedregel bliver både børn og forældre orienteret om reglerne og om konsekvenserne af at bryde dem, længe inden de unge mennesker begynder på efterskolen. Ved åbent hus-arrangementer, ved velkomstmøder og ved forældreaftener bliver det typisk betonet igen og igen, hvordan reglerne på en efterskole er. Og at forældrene forventes at bakke disse regler op. Derfor kan ingen forælder og intet barn med rimelighed hævde, at de ikke kender reglerne eller konsekvenserne af at bryde reglerne. Og derfor er det ganske urimeligt, hvis forældre sidenhen klager over, at brud på reglerne får konsekvenser.

For sådan er det, når man bryder reglerne: Så får det konsekvenser. Også selvom man "blot" er efterskoleelev. Det bør både unge og ældre lægge sig på sinde.

Når man bryder reglerne, får det konsekvenser. Også selvom man "blot" er efterskoleelev. Det bør både unge og ældre lægge sig på sinde.

Avisen mener: Jo, efterskoler skal være konsekvente og sende regelbrydere hjem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce