Avisen mener: Hjerner og hjerter i kommunalpolitik
Af: Chefredaktør Troels Mylenberg

Nogen egentlig hjerneflugt kan man næppe tale om. Men da den kendte hjernelæge, forskningsformidler, radiovært, forfatter og meget mere Peter Lund Madsen inden for en uge både overraskede med at stille op som kandidat til efterårets kommunalvalg og så fortryde selvsamme, var det en nærliggende konklusion. Altså at han havde fået så mange negative reaktioner på sin pludselige aktive deltagelse i politik, at det hele var blevet for voldsomt:

"Jeg havde aldrig, aldrig nogensinde forestillet mig det postyr, det ville medføre," som Peter Lund Madsen udtalte. Han ville blive stresset, og i øvrigt ville han ikke stå på mål for Det Konservative Folkepartis politik på landsplan, men alene stå inde for det lokale arbejde på Frederiksberg.

Vi har hårdt brug for, at flere stiller op og stiller sig til rådighed for politik.

Sådan forløb i sidste uge en af landets korteste politiske karrierer.

Det er ikke bare en skam og ærgerligt for De Konservative, at Peter Lund Madsen, der givetvis af mange opfattes som både troværdig og tiltalende, ikke alligevel stiller op. Nej, det er faktisk et problem for hele demokratiet, at politik ikke har større tiltrækningskraft hos flere. At det ligefrem frastøder.

Peter Lund Madsen er med sikkerhed ikke alene om gerne at ville bidrage og stille sig til rådighed, men slet ikke har lyst til at modtage det, man kunne kalde hele pakken. Postyret, opmærksomheden, kritikken og debatten om personen frem for politikken.

Sådan er politik nu engang, og det er nok også en smule naivt, hvis en oplyst person som Peter Lund Madsen havde forestillet sig, at hans kandidatur ingen opmærksomhed ville tiltrække. Men ikke desto mindre er det en fælles opgave for os alle, at give politikere mere plads til at være politikere.

Politikere er ikke og skal ikke være eksperter. Snarere tværtimod. Den eneste kvalifikation, de skal besidde er et engagement i vores samfund, de behøver sådan set ikke engang vide noget særligt om det. Blot at besidde lysten, viljen og engagementet i at ville ændre noget i den retning, de hver især tror på, er mere end nok af kvalifikationer.

I kommunalpolitik er det desuden at betragte som noget nær en fritidsinteresse at være valgt ind i et byråd. Kun borgmesteren er fuldtidspolitiker, men alle står for skud, når kritikken er ude. Det er den tit. Ofte med rette, men også lige lovlig letkøbt indimellem, hvor man godt kan forstå, hvis mange af de folkevalgte får lyst til at sige til medier, læserbrevskribenter og andre kritikere, at de da så bare selv kan stille op og løse opgaven.

Samtidig synes det at være en folkesport at betvivle politikernes intentioner, også selv om Danmark år efter år kåres som verdens mindst korrupte land.

Vi har hårdt brug for, at flere stiller op og stiller sig til rådighed for politik. Vi skal gerne gives mange valgmuligheder, og det kræver, at vi giver plads til dem, der vil. Gid der var mange flere.