Avisen mener: Det er forkert at lukke VUC'erne, Riisager


Avisen mener: Det er forkert at lukke VUC'erne, Riisager

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Redaktionschef Peter Hagmund-Hansen
Billede
Leder - Fyens Stiftstidende. 

Der var engang, hvor der var rådhuse, posthuse, politistationer, dommerkontorer og andre offentlige institutioner og myndigheder i de fynske købstæder.

Sådan er det ikke længere - mange fynske købstæder og kystbyer har mistet en, to, tre eller flere institutioner og de dertil hørende arbejdspladser. Og hvis det står til undervisningsminister Merete Riisager og resten af regeringen, skal der åbenbart heller ikke længere være VUC'er i de mindre fynske byer. Dermed forsvinder der endnu flere arbejdspladser i de mindre fynske samfund - og samtidig, og nok så vigtigt, forsvinder en vigtig del af den uddannelsesstruktur, der trods alt stadig findes i de mindre samfund.

Regeringens mål med at reformere uddannelsesmulighederne for unge under 25 år er at sikre, at flere unge kommer i gang med en ungdomsuddannelse eller får et job. Det er et både sympatisk og rigtigt mål. Men midlet er forkert. For midlet - nye forberedende uddannelsesinstitutioner i de større byer - vil underminere de velfungerende VUC'er, der i dag findes i de mindre fynske byer.

I dag fungerer disse VUC'er blandt andet som trygt opsamlings- og uddannelsessted for unge, der ikke lige kom i gang med en ungdomsuddannelse i første omgang. Mange af disse unge har, viser al erfaring, svært ved at finde drivkraften til at tage langt væk for at uddanne sig, og derfor fungerer de lokale VUC'er som en fin, lokal base, der udvikler og uddanner de unge, så de bliver klar til mødet med det videre uddannelsessystem.

Denne base vil regeringen nu underminere med sit nye centralistiske forslag. Dermed får lokale unge endnu sværere ved at finde vejen ind i uddannelsessystemet og dermed komme væk fra en evig tilværelse som ufaglært, som for mange vil være det eneste reelle alternativ til en uddannelse. Et alternativ, der ofte vil vise sig jobmæssigt udsigtsløst.

Det er velkendt, også i Undervisningsministeriet, at afstanden til en uddannelsesinstitution for mange unge er afgørende for, om de får en ungdomsuddannelse eller ej. Det er et ubekvemt faktum, som både Merete Riisager og de øvrige forslagsstillere er nødt til at forholde sig mere konkret til.

Man kan selvfølgelig sagtens anlægge det nemme og bekvemme synspunkt, at unge, der ikke orker at tage en bus frem og tilbage til en ungdomsuddannelse i en større by, er forkælede, og at de bare skal tage sig sammen. I så fald ser man imidlertid bort fra det faktum, at afstanden spiller ind som et helt konkret problem for mange unge. Og det er aldrig godt, hvis regeringer og politiske partier er nødt til at se bort fra fakta for at få en politik igennem.

Derfor bør Riisager, regeringen og de kommende forligspartier sikre, at VUC'erne - eller en fuldgod erstatning for dem - kan bestå i Assens, Faaborg, Søndersø og andre gode fynske steder. Det er vigtigt for byerne. Men vigtigst af alt: Det er vigtigt for de unge.

Riisager, regeringen og de kommende forligspartier sikre, at VUC'erne - eller en fuldgod erstatning for dem - kan bestå.

Avisen mener: Det er forkert at lukke VUC'erne, Riisager

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce