Avisen mener: Demokratiet har det godt


Avisen mener: Demokratiet har det godt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Redaktionschef Peter Hagmund-Hansen
Billede
Leder - Fyens Stiftstidende. 

Glem alt om, at danskerne isolerer sig bag hver sin skærm og i hver sin selvbekræftende boble. Glem alt om, at de sociale mediers skidtspand spærrer for enhver substans i debatter. Det forholder sig tværtimod omvendt: Den demokratiske samtale lever og har det godt.

Det er en af mange opmuntrende konklusioner på gårsdagens Det Fynske Folkemøde.

Selvfølgelig lød der indimellem knubbede ord under gårsdagens debatter - "det er jo løgn", som det konservative EU-parlamentsmedlem Bendt Bendtsen sagde flere gange under en debat med Nye Borgerliges formand Pernille Vermund - for politisk debat kan være kras og kontant. Men som hovedregel blev der både talt og lyttet til modargumenter. Det var f.eks. en af årsagerne til, at landets transportpolitikere efter en flere timer lang debat nåede frem til en forholdsvis klar konklusion om, at Fynske Motorvej skal udvides fra to til tre spor på Vestfyn.

Det var teologen Hal Koch, der i sin tid formulerede tanken om, at samtalen er demokratiets inderste kerne. I efteråret 1940 - kort efter den tyske besættelse og derfor i et yderst anspændt miljø - holdt Koch en række forelæsninger om demokrati. Hans pointe var, at et demokrati, som alene baserer sig på at stemme beslutninger igennem, er ikke et egentligt demokrati.

Derfor er det afgørende for et virkeligt demokrati, at man evner at samtale. At man er åben for at lytte til andre holdninger. At man har viljen til at prøve at forstå modparten. At man forstår at skabe et kompromis.

Det er en fin beskrivelse af det, der foregik ved Det Fynske Folkemøde i går. Der blev talt. Og der blev lyttet. I den forstand er Det Fynske Folkemøde et halkochsk projekt: Det er et rum, hvor mennesker bliver bragt i samtale med hinanden med det sigte, at alle bliver klogere.

En anden af Kochs pointer var, at demokratiet ikke er et system, som man kan gennemtvinge ved lov, men tværtimod er en livsform. Derfor skal hver ny generation lære, hvad demokrati er, hvordan det kan praktiseres, og hvordan man kan bidrage til demokratiets udvikling. Det vil Stiftstidende og en række andre medier også gerne bidrage til, og derfor vil vi i et nyt projekt øge den demokratiske forståelse blandt unge. Projektet, der indledes i morgen, skal sikre, at de unge bliver endnu mere demokratisk aktive og forstandige frem mod efterårets kommunalvalg.

Demokratiet udøves alle steder i vores samfund. Ved skolevalg. Ved afstemninger i fodboldklubbens bestyrelse. Ved beslutninger ved det hjemlige spisebord. Ved Det Fynske Folkemøde. For demokratiet er langt mere mangfoldigt end det, der foregår på Christiansborg og i den lokale byrådssal.

Derfor er det ikke sandt, når det med mellemrum hævdes, at spindoktorer og glatpolerede politiske kampagner er ved at kvæle demokratiet. Den, der oplevede Det Fynske Folkemøde i går, vil tværtimod vide, at demokratiet har det godt.

Demokratiet er langt mere mangfoldigt end det, der foregår på Christiansborg og i den lokale byrådssal.

Avisen mener: Demokratiet har det godt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce