Avisen mener: Brug hpv-pengene på pigerne, ikke på drengene


Avisen mener: Brug hpv-pengene på pigerne, ikke på drengene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Redaktionschef Peter Hagmund-Hansen
Billede
Leder - Fyens Stiftstidende. 

Det er sympatisk, at formanden for Region Syddanmarks sundhedsudvalg, Poul-Erik Svendsen, vil have udvalget til at diskutere, om man skal opfordre Folketinget til at tilbyde drenge vaccination mod hpv-virus på lige vilkår med pigerne. 

Lighed er et knæsat princip i sundhedsvæsenet, og derfor er det fornuftigt, endda logisk, at overveje, hvordan man kan skabe endnu mere lighed mellem de to køn - også på dette område. 

Alligevel er der grund til at lytte til sagkundskaben, hvilket i denne sammenhæng ikke vil sige politikerne, men lægestanden og Kræftens Bekæmpelse. Og herfra er budskabet temmelig klart: Lad nu være med at gribe til pludselige og dyre beslutninger på vaccinationsområdet på grund af de øjeblikkelige problemer med at få pigerne til at lade sig hpv-vaccinere. Giv i stedet den aktuelle vaccinationskampagne lov til at virke. 

Der er absolut ingen tvivl om, at andelen af piger, der hpv-vaccineres, skal i vejret. Det er kritisk, at andelen af færdigbehandlede danske piger fra årgang 2003 er nede på 17 procent, mens andelen af f.eks. færdigbehandlede norske piger er 84 procent. Det giver ingen mening, når man betænker, at vaccinen redder liv i både Danmark og Norge; at både norske og danske piger og kvinder undgår at blive ramt af bl.a. livmoderhalskræft, fordi de er blevet vaccineret. At undlade vaccination er derfor gambling med danske pigers liv og helbred, og derfor er den aktuelle kampagne fra Sundhedsstyrelsen, Lægeforeningen og Kræftens Bekæmpelse yderst velkommen. 

Hvis kampagnen mod forventning ikke formår at overbevise de mange bekymrede forældre og deres døtre om, at en hpv-vaccination er både sagligt og fagligt velbegrundet og desuden sikker, kan man gribe til nye initiativer i Folketinget og i Sundhedsstyrelsen - herunder også i form af vaccinationsprogrammer til drenge. Indtil da er der grund til at afvente udfaldet af kampagnen.

På længere sigt er det bestemt fornuftigt at overveje, hvordan man skaber mere lighed på vaccinationsområdet mellem de to køn, for den mor, der er interviewet i dagens avis, har ret: Der gøres forskel på de to køn, eftersom piger får tilbudt vaccinen gratis, mens drenges forældre selv må betale.  

Alligevel vil det være fint, hvis Poul-Erik Svendsens på alle måder sympatiske idé om et vaccinationsprogram til drenge ikke kommer længere end til debatten i sundhedsudvalget. Sagen er, at pengene kun kan bruges én gang, og derfor bør det lige nu dreje sig om at bruge dem på den vaccinationsstrategi, man hidtil har fulgt - indtil fornylig endda med ganske stor succes. Den strategi går helt enkelt ud på at bruge pengene dér, hvor effekten er størst, hvor flest undgår kræft, hvor flest redder livet: Hos pigerne.

Det er en klog strategi, som man bør holde fast i. 

Brug pengene dér, hvor effekten er størst: Nemlig hos pigerne.

Avisen mener: Brug hpv-pengene på pigerne, ikke på drengene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce