Arbejdetspris


Arbejdetspris

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

ARBEJDET BÆRER lønnen i sig selv, siger et gammelt ordsprog. Men åbenbart ikke for Mira, som vi kunne læse om i avisen.

Hun ville ikke arbejde 50 timer om ugen i et supermarked og slet ikke til den løn, der blev tilbudt. Eksemplet er måske usædvanligt, men det er tendensen ikke.

Arbejdsgivernes pres mod de snærende arbejdstider, som stærke fagforeninger har presset sig frem til, vokser og vokser. Ikke kun i Danmark, men såmænd over hele Europa.

SENEST HAR vi oplevet et skred på et af Europas mest forstenede arbejdsmarkeder, det tyske, hvor arbejderne hos industrigiganten Siemens i juli accepterede at arbejde 40 timer i stedet for 35 - vel at mærke uden mere i løn.

Daimler-Chrysler-ansatte sagde kort tid efter ja tak til det samme "tilbud". Til gengæld lover selskaberne ikke at flytte produktion til andre lande.

Tendensen mod mere arbejde og mindre fritid ses ikke kun i Tyskland. Også i Frankrig har et par store koncerner fået medarbejderne med på at arbejde mere for at undgå udflagning af job.

Og lille Danmark kan såmænd også være med. SAS-ansatte gik eksempelvis i foråret 10 procent ned i løn for at redde arbejdspladser.

TENDENSEN synes med andre ord at være klar. Europæernes mangeårige stræben mod lavere arbejdstid og stadig mere ferie er muligvis ved at nærme sig enden. De mange år med faldende arbejdstider i Europa står i skarp kontrast til resten af verden.

OECD-tal viser, at mens arbejdstiden i lande som Frankrig, Spanien og Tyskland er faldet med 15 procent siden 1970, så er arbejdstiden i lande som USA, Canada og New Zealand steget 15 procent i samme periode.

Den europæiske model - som vel at mærke også er den danske - synes at stå ved en korsvej. USA buldrer derudad, mens lavvæksten har svært ved at slippe taget i Europa.

HVAD BETYDER det for lille Danmark? For vel er vi ikke USA og heller ikke Tyskland eller Frankrig. Det danske arbejdsmarked er stadig så velfungerende, at mange andre lande skæver til os.

Men vi har ét stort problem: De høje danske lønninger. Og det problem kan arbejdsmarkedet ikke løse alene. Her skal politikerne hjælpe til ved at lette skatten på arbejde, så det bliver mere attraktivt at gøre en indsats.

Det er ikke nødvendigvis afgørende om arbejdsugen er på 37 eller 40 timer. Det er meget mere afgørende, at guleroden er til at få øje på, og at regeringen fortsætter den kurs, den er slået ind på. Men tempoet må gerne speedes op.

DETER politikernes opgave at skabe de rette rammer for et moderne arbejdsliv. Så skal arbejdsmarkedet nok selv finde ud af indrette sig - også med mere individuelle arbejdsforhold, som passer til Mira og som tilgodeser især unge forældres behov for fleksibiltet.

Arbejdstid: Politikerne kan hjælpe arbejdsmarkedet ved at sænke skatten på arbejds- indkomster, så det bliver mere attraktivt at gøre en indsats.

Arbejdetspris

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce