Akut-debatten


Akut-debatten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

LUFTIGE visioner og politisk bragesnak alene gør det ikke. Det vil i sidste ende være resultaterne - eller mangel på samme - der tæller.

Men da politiske holdninger og mærkbare fingeraftryk på sundhedsvæsenet bliver en vigtig målestok for de nye regioners berettigelse, så skal det noteres, at det syddanske regionsråd slap hæderligt fra sin første debat om et emne, der i de kommende måneder vil blive fulgt med stor interesse af folk på Sydfyn og øerne.

DEN LANGE debat i regionsrådet mandag aften handlede om fremtidens akutberedskaber. Mere jordnært udtrykt: Om antallet af skadestuer.

I en modernisering, og det vil sige en større omlægning af sygehusvæsenet i hele landet, vil Sundhedsstyrelsen reducere antallet af skadestuer markant.

HENSIGTEN er der bred enighed om. I tider, hvor afstande spiller en stadig mindre rolle, er der af mange grunde god mening i at samle specialer og ekspertise. Høj kvalitet i behandlingen skal have topprioritet.

Vandene skilles i spørgsmålet om, hvor vidtgående centraliseringen skal være. Står det til Sundhedsstyrelsen, skal der kun være fire skadestuer i Region Syddanmark, og det vil uvægerligt nedlægge skadestuen i Svendborg, fordi det sydfynske område ikke lever op til mindstekravet om et patientunderlag på 200.000 mennesker.

HER VAR det velgørende, at regionsrådet hele raden rundt sagde fra - omend Dansk Folkeparti med sit forslag om hele otte skadestuer lagde alen til sit ry som et populistisk parti.

Da læger ikke bliver dygtigere af at holde sig i beredskab, men af at operere og behandle, skal der være et vist patientunderlag til et akutberedskab. Dette er også af økonomiske grunde nødvendigt.

Men ved siden af tal fra et djøf-skrivebord i Sundhedsstyrelsen tæller også geografi. Og det vil være dybt urimeligt over for et yderområde som Sydfyn og øriget, hvis byens i øvrigt nyrenoverede sygehus ikke har en døgnåben akutmodtagelse.

STUDERER man et kort over Region Syddanmark, forekommer det logisk at plotte fem skadestuer ind: Odense, trekantsområdet, Esbjerg, Sønderjylland og Svendborg.

Lægefaglige overvejelser kan afgøre de uundgåelige slagsmål mellem Vejle og Kolding og mellem Aabenraa og Sønderborg.

ØVELSEN for regionsrådet bliver nu at undgå at falde i den modsatte grøft og udpege seks eller syv skadestuer for at undgå lokal ballade.

Denne i første omgang bekvemme løsning ville ikke kun være at bruge sygehusmillionerne forkert. Den ville også diskvalificere regionsrådet med etiketten sognerådspolitikere.

PÅ MANDAGENS regionsrådsmøde trådte regionspolitikerne i karakter over for Sundhedsstyrelsen og dermed indirekte over for regeringen.

Fint nok. Spændende om modet rækker, når politikernes lokale bagland i løbet af vinteren skal trædes over tæerne.

Akut-debatten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce