Airbnb har mange vindere


Airbnb har mange vindere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Lederskribent Per Storm Madsen
Billede
Leder - Fyens Stiftstidende. 

Et nyt fænomen inden for turistbranchen er i nærmest eksplosiv fremdrift. Private boligejere udlejer et eller flere ledige værelser i deres ejendom til typisk yngre turister gennem udlejningsportalen Airbnb. Antallet af gæsteankomster i Odense gennem Airbnb er i det seneste år steget med 57 procent til i alt 15.100.

Det er en succes med mange vindere og ingen tabere. Tidligere på sommeren lød der ganske vist advarende røster i København, hvor Airbnb angiveligt er blevet så udbredt, at ordningen blokerer for et fleksibelt boligmarked. Men kritikken får forhåbentlig ikke politikerne til at blande sig og indføre benspænd, der gør det svært for boligejere at leje ud. Gevinsterne overstiger langt eventuelle ulemper.

Airbnb betyder simpelthen flere turister i Danmark og dermed også på Fyn. Påstanden er vanskelig at dokumentere, men alt tyder på, at langt de fleste af de ganske unge udenlandske turister kun vælger Danmark som turistmål, fordi der findes billige overnatningsmuligheder, de er i stand til at betale. Det vil sige, at hoteller og kroer ikke går glip af ret meget, om noget overhovedet. Som en udlejer i Odense siger: Mine gæster var nok ikke kommet, hvis de ikke kunne finde en billig overnatning.

De unge Airbnb-turister, mange af dem studerende, er på den anden side ikke fattigere, end de lægger penge i den by, hvor de overnatter og ferierer. De vælger næppe den dyreste restaurant, men noget at spise skal de have, ligesom for eksempel Odenses seværdigheder formentlig er en primær årsag til besøget. De lægger altså penge i kassen ved billetlugen. Endelig får udlejeren af værelset en indtægt, som han/hun naturligvis husker at betale skat af.

Det er kun få år siden, at Airbnb udelukkende var et København-fænomen. I dag har Airbnb bredt sig til ikke blot Aarhus og Odense, men også til mindre købstæder. Der er Airbnb-overnatning i samlige fynske kystbyer. Den tendens vil fortsætte, vurderer ekspert i deleøkonomi Claus Skytte, og det er en af de ekspertspådomme, man roligt kan fæste lid til.

Den etablerede turistbranche vil forhåbentlig tage udviklingen til sig og komme på forkant med den. Frygt og modstand er der ingen grund til. For det første er Airbnb er udvidelse af turismen. For det andet er den så langt øjet rækker en primært ungdomsvendt turistform.

De fleste ældre og de fleste familier med mindre børn vil noget andet, når de holder ferie. Der vil i mange år frem stadig være liv på campingpladser og i sommerhusområder. Der vil også være gang i charterturismen ind og ud af Danmark - i somre som denne desværre mest ud. 

Og der vil være profit at hente for hoteller og kroer, som tager sig godt af det modne turistpublikum, der er pænt ved muffen og lægger vægt på komfort.

 

 

 

 

 

Airbnb giver flere turister. Unge billig overnatning var de unge turister næppe kommet.

Airbnb har mange vindere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce