Æres-prisen


Æres-prisen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Zoodirektør Henrik Lehmann Andersen var nok aldrig blevet Årets Fynbo, hvis ikke hans forgænger i embedet, daværende isenkræmmer og byrådsmedlem Hans Aage Kofoed, tilbage i 1992 havde tilbudt sin frivillige tjeneste for at redde haven fra lukning. I så fald havde Odense nemlig ikke mere haft en zoo. Nu gik det som bekendt anderledes. Bestyrelsens beslutning om at lukke haven og i stedet bruge den til byggegrunde blev annulleret; Kofoed blev fastansat som chef, og i dag er Odense Zoo suverænt Fyns største turistattraktion.

Til historien hører, at haven dengang også havde det held, at det gik endnu dårligere for naboen, Fyns Tivoli. Følgelig blev tivoliarealet købt og lagt til - og dermed var vejen banet for den udvidelse og de nye tilbud, der nu årligt lokker næsten en halv million mennesker i Odense Zoo. Og skønt dagens udgave af Harmløse Tidende - se bagsiden - mener at vide, at succeskriteriet for både politidirektøren og zoodirektøren er at få flest muligt buret inde, holder den ikke! I den nye Odense Zoo er dyrene snarere buret ude. De har fået plads at boltre sig på, og en af årsagerne til havens succes er da også, at man nu kan se dyrene i deres rette element og ikke blot som burhøns.

Odense Zoo er således et eksempel på, at man ikke skal give op, men tænke kreativt og fremad i stedet. Værd at huske her under finanskrisen, hvor et par andre Odense-projekter synes at hænge slemt i vandskorpen. De store centerplaner på slagteri- og godsbanegrunden er midlertidigt udsat. Eller er de mon i virkeligheden droppet? Måske skal der tænkes helt nyt i stedet, og det skal der også på havnen, hvor boligbyggeriet tilsyneladende er gået i stå. Officielt med blandt andet den begrundelse, at nu blev vandkulturhuset alligevel ikke til noget, og så er området ikke længere så attraktivt. Rent ævl. Næppe én har købt bolig på havnen på grund af vandkulturen, men fordi man ganske enkelt gerne vil bo der. Men hvis der skal være en magnet dernede, så find dog på én! Byg et Odinstårn, flyt musikhuset - eller gør noget helt tredje. Giv ikke op - men tænk nyt, ligesom de gjorde i Odense Zoo.

Man kan mene, at Årets Fynbo, zoo­direktøren, bare har kørt videre på forgængerens succes, og at dét at passe sit daglige arbejde ikke i sig selv kan begrunde en hæderstitel.

Det kan det heller ikke - men man kan passe sit arbejde på mere end én vis. Man kan passe det på rutinen, eller man kan passe det visionært, og Henrik Lehmann Andersen har den vision, at Odense Zoo skal være verdens bedste af sin slags. Han vil, at haven i Odense skal blive til noget, som man rejser efter. Han har et ærinde i livet, som dommerkomiteens talsmand sagde ved prisoverrækkelsen går.

Selv mente Årets Fynbo, at han har fået prisen nogle år for tidligt. At det havde været mere relevant at få den, når de store satsninger en dag har båret frugt. Det havde han måske ret i. Men lad så gårsdagens ære være en daglig påmindelse til zoochefen om, at projektet skal bære frugt. At der skal arbejdes og nytænkes hver dag. Og lykkes det - ja, så må han jo have prisen igen! Til lykke med den.

Æres-prisen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce