Årets landsby er fynsk


Årets landsby er fynsk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

SVINDINGE

For første gang er en landsby på Fyn af Landsforeningen ”Landsbyerne i Danmark” blevet udpeget til Årets Landsby.

Det blev Svindinge i Ørbæk Kommune.Dermed er prisen for årets landsby kommet tilbage til udgangspunktet, idet foreningen ”Landsbyerne i Danmark” er stiftet af amtsrådsmedlem Carsten Abild i et forsøg på at vende en centraliseringsudvikling i tiden omkring kommunesammenlægningerne.

Som et led i sit arbejde, har foreningen i de sidste seks år kåret årets landsby og overrakt prisen i ”Landsbyernes Uge” i skolernes efterårsferie.

Temaet er hver år et nyt, men det har altid været jyske landsbyer, der er løbet af med sejren. Årsagen har angiveligt været, at meningen med prisen ikke alene er at belønne idyl og hygge og at tingene forbliver, som de er. Det har været et vilkår, at landsbyerne, der er blevet kåret vel har bevaret skolen, forsamlingshuset, forretninger og har et foreningsliv. Det har også været et vilkår, at landsbyen, der gerne har under og omkring 1000 indbyggere, selv har gjort en indsats for at vende en truende udvikling til noget fremadrettet, bl.a. har været i stand til at tiltrække nye og gerne yngre beboere, men også har haft en vis udbygning og dermed kunnet opvise nye arbejdspladser.

Det er altså ikke museumslandsbyer, Landsbyerne i Danmarks dommerpanel er gået efter. Det har været karakteristisk, at det har væ-ret jyske byer, der har været interesseret i at melde sig, og som så også har været udpeget.I år var der 29 landsbyer, der havde meldt sig. Og for første gang ikke en, men en række fra Fyn og Sjælland.

Valget faldt på Svindinge med 593 indbyggere. Baggrunden for valget var, at Svindinge for år tilbage måtte se sin undergang imøde: alting var ved at lukke. Dermed var landsbyens eksistens truet til trods for dens unikke beliggenhed i et smukt fynsk landskab.

Da tog borgerne sagen i egen hånd med et motto, der ikke er til at misforstå: ”Vi kan selv.” Den lukkede skole genopstod, købmanden åbnede igen, denne gang med en udenlandsk ildsjæl på broen. For-eningslivet begyndte at blomstre igen. Og så gik der hul på bylden. For nylig indviedes en ny børnehave, cykel- og gangstier er etableret, ja, der er ingen ende på fornyelsen, bl.a. med integration af fremmede hvad man kan overtyde sig om ved at læse på landsbyens hjemmeside, som for øvrigt for nylig har fået en pris som bedste hjemmeside.

Arbejdet med at give landsbyerne livsmodet tilbage som en vigtig del af det danske landskab og samfund, har været sej.

Det har taget Landsbyerne i Danmark 30 år at være med til at vende en udvikling, som gik imod de små landsbyer. Efter en del hovedrysten i starten over, hvad det dog var for en idé, foreningen havde fået med at vende en udvikling, ikke ret mange, og slet ikke landdisktrikternes beboere mente kunne vendes i et moderne samfund, er der i dag en udbredt forståelse også i regeringskredse for betydningen af at al tilvækst og trivsel ikke foregår i de store byer. De 29 ansøgere til titlen som årets landsby viser, at nu tror også landistrikterne på, at de har fremtiden for sig - hvis de vil.

Årets landsby er fynsk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce