450 timers reglen


450 timers reglen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Borgerlige politikere trækker formentlig overbærende på skulderen af de advarsler, som formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Bettina Post, fremsatte i avisen i går.

Socialrådgiverformanden advarer imod virkningen af én af stramningerne i den nye udlændingeaftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti.

Det drejer sig om det skærpede krav til at opretholde kontanthjælpen efter to år eller mere. Kravet til ægtepar på kontanthjælp er ikke længere 300 timers ustøttet arbejde inden for to år, men nu 450 timers arbejde.

Skærpelsen er et paradoks på den måde, at det nye krav intet har med EF-domstolen og udlændinges adgang til Danmark at gøre, samtidig med at kravet naturligvis gælder for alle, uanset etniske rødder.

Reelt er det dog langt overvejende indvandrerfamilier, der bliver ramt - og det er da også denne befolkningsgruppe, som Bettina Post rykker til undsætning. Post forudser, at især mange indvandrerkvinder vil miste kontanthjælpen, og at samfundet får en underklasse, der lever i dyb fattigdom.

For beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) vil Bettina Posts advarsel være en forudsigelig automatmelding, man ikke behøver at spilde tid på.

Allerhøjst vil Hjort påpege, at 300 timers reglen er en succes. Det økonomiske pres har fået en del mennesker ud på arbejdsmarkedet - i hvert fald i så stort omfang, at omkring 200 familier har bevaret deres kontanthjælp. Dermed er de skrækscenarier, som socialrådgiverne opstillede allerede dengang, i nogen grad manet i jorden.

Rigtigt er det, at sagsbehandlere i mange kommuners socialforvaltninger over for indvandrere med beskeden eller ingen uddannelse har kviet sig ved at stå fast på krav, som samfundet stiller til mennesker på offentlig forsørgelse.

Men denne gang har socialrådgivernes formand meget at have sin bekymring i.

"Succes" er nemlig et stort ord at kæde sammen med 300 timers reglen. Immervæk var 641 familier pr. 1. april 2007 omfattet af reglen.

Rigtigere er det at sige, at reglen har haft en vis effekt, og at den ud over at give nogle familier et velment "puf" indeholdt det gode signal, at også mennesker, der har været på kontanthjælp i flere år, skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet.

Men når samfundets gevinst er en tredjedel af de berørte familier, så er det meget tvivlsomt, om der - ud fra en økonomisk betragtning - er mere at hente ved at stramme skruen.

Stramningen vil ikke få anden virkning end at dæmpe utilfredsheden i Pia Kjærsgaards bagland.

Nu er 450 timers reglen en realitet, og om ikke andet, så pålægger den regeringen et stort ansvar.

Det er muligt, at alle - eller i hvert fald de fleste - kan tage en tjans som havemand eller avisbud, men det er ikke job, der fører videre.

Det moderne arbejdsmarked skal bruge folk med en uddannelse. Integrationsindsatsen må op i gear.

450 timers reglen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce