24-års- reglen


24-års- reglen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jeg kender ikke noget til den sag dér. Det er noget, jeg tager mig af, når jeg kommer hjem. Hvis der er noget at tage sig af, sagde statsministeren forleden i Paris, hvortil han havde forføjet sig fra sin sydfranske feriebolig for at mødes med kolleger fra EU og Middelhavslandene. Måske også for at gøre hoserne grønne hos de statsledere, der har noget at skulle have sagt, når de vigtige europæiske topposter skal fordeles. Nå - det var kun en utidig gisning, men normalt afbryder statsministeren aldrig sin sommerferie. I juli hører vi ham sjældent sige en lyd.

Det gjorde han så heller ikke i den verserende sag om Udlændingeservice, der skal have vildledt danske statsborgere, som gerne vil have deres udenlandske ægtefæller med hjem til Danmark. Jeg har intet hørt om det, hævdede statsministeren, hvilket givetvis var en usandhed. Skønt statsministeren holder lav fransk ferieprofil, er han udmærket orienteret om de sager herhjemme, der måtte give politisk ballade. Denne er én af dem.

Som sagen foreligger oplyst, har Udlændingeservice ikke levet op til sit navn, men tværtimod undladt at give danske statsborgere den nyttige servicemeddelelse, at de ifølge EU-reglerne om arbejdskraftens frie bevægelighed kan få deres udenlandske koner under 24 med hjem efter blot et par ugers arbejde og lovligt ophold i et andet EU-land. For eksempel Sverige.

Det er naturligvis ikke i orden. Umiddelbart forekommer det ganske vist latterligt, at man kan nappe en hurtig tjans som cykelbud i Malmø og på den måde tage fusen på den danske udlændingepolitik. Men hvis reglerne er sådan, må de også følges - indtil andet er bestemt - og embedsmændene må selvsagt administrere derefter. Altså efter gældende lov. Om de har handlet mod bedre vidende eller blot i uvidenhed - eller om de ligefrem har fået en politisk ordre - må Ombudsmanden nu undersøge. Det sidste vil ikke være heldigt.

Men uanset resultatet af Ombudsmandens gransken er der grund til at diskutere, om den omstridte 24-års-regel nu også fungerer efter hensigten.

Meningen med den var og er god nok - nemlig først og fremmest at hindre tvangsægteskaber og deraf følgende familiesammenføringer, som der sjældent kommer noget godt ud af. Hverken for værtslandet - Danmark - eller for de unge kvinder, der har måtte lade sig tvangsgifte i henhold til de sære skikke, som findes i andre kulturer. Talrige er de tragedier, som disse ufrivillige ægteskaber har medført, og derfor bør 24-års- reglen også bestå, indtil nogen har fundet ud af noget andet og bedre.

Til gengæld har reglen haft den bivirkning, at den også har ramt danskere, der har tabt deres hjerte i udlandet - og det var næppe meningen. Her er altså noget at se på, omend det skal medgives, at det er svært at formulere en tekst, der ikke er diskriminerende eller på nogen anden måde i konflikt med det ene eller det andet regelsæt.

Men forsøget bør gøres. Love og bestemmelser er gode at have - men de fungerer nu bedst, når de også opleves som både rette og rimelige.

24-års- reglen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce