18 år er fint


18 år er fint

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Valgretsalderen bør sættes ned til 16 år, mener den socialdemokratiske kommunalordfører og formanden for Dansk Ungdoms Fællesråd, der plæderede for deres idé i et fælles Synspunkt i avisen i går. Men hvorfor så ikke til 15? Ifølge d'herrers argumentation skal folk, der er gamle nok til at betale skat og komme i fængsel, også have stemmeret. Men det er 15-årige jo også - i og med, at 15 er den kriminelle lavalder. Som nogle endda har foreslået sat ned til 12. Skal 12-årige så også have stemmeret?

Vel - den var nok for krøllet tænkt. Lige så krøllet, som når ugens girafredaktør - en af bladets mest erfarne medarbejdere - i ramme alvor tror, at han kan skaffe en giraf til Zoo ved at sælge sin nye fladjernsbukker, som han har købt for en mega-sum. En fladjernsbukker! Hvem vil eje en sådan himstregims? Vi vædder en fad på, at seniorskribenten må afhænde den til ophugning - til H.J. Hansen for en ussel flaske vin i bytte, formentlig en frasorteret - og at hans fortjeneste dermed vil blive mindre end ungreporterens, der i disse dage scorer kassen som Fyns nye spillemand. Seniorskribenten ville være en god mand for Roskilde Bank. Nå, det var vist et sidespring.

Når et parti - eller en politisk fløj - foreslår valgretsalderen sat ned, er der som regel grund til at spørge: Hvorfor mon?

Svaret vil som oftest være, når vi ser bort fra alle de idealistiske ord, at det gør partiet, fordi det regner med at gafle stemmer på det. Omvendt har modstanderne, når de maner til besindighed, samme mål for øje. Jo ældre folk bliver, jo større chancer er der for, at de stemmer på os. Altså skal valgretsalderen være så høj som muligt.

Anlægger man en mere nøgtern betragtning, er det nok en kendsgerning, at dagens 16-årige er mere vidende om samfundsforhold end for 30 år siden, da en folkeafstemning med stort flertal nedsatte valgretsalderen til 18 år.

Folkeskole- og gymnasielærere vil sikkert med rette kunne hævde, at den boglige viden ikke er blevet større - men alene i kraft af tv, internet og andre nyhedskilder, som kun fandtes i ringe eller intet omfang dengang, ved de unge af i dag mere om, hvad der rører sig, end deres forældre gjorde, da de var i samme alder. Det kunne være et argument for at give dem tidligere stemmeret - og vi hører da også gerne nogle flere synspunkter for og imod, før vi afviser forslaget fuldt og helt.

Når vi alligevel gør det - i første omgang - skyldes det blandt andet, at myndighedsalderen stadig er 18 år.

Det virker ulogisk, at en person, hvor vidende hun end er, har lov til at stemme uden at være myndig. Skal 16-årige have valgret, må 16 også være den fremtidige myndighedsalder - og ved samme lejlighed bør der ryddes op i de mange forskellige aldersgrænser for, hvornår man må købe tobak og øl hos købmanden, og hvornår man må dit og dat.

Efter vores opfattelse vil 18 år være et passende skel for både det ene og det andet, for fra sin 18 års fødselsdag er man herre i eget hus. Fra den dag betragtes man som voksen og kan gøre, som man vil. Både hos købmanden og i valglokalet. 18 års-grænsen er fin, som den er.

18 år er fint

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce