14 uger duer ikke


14 uger duer ikke

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der er ingen tvivl om, at medarbejderne på kræftafdelingen på Odense Universitetshospital (OUH) knokler og gør deres yderste for patienterne.

OUH skal også krediteres for, at sygehuset inden for en række kræftformer har halveret ventetiden fra syv-otte uger til tre-fire uger.

Det er lykkedes i kraft af flere penge, forenklede arbejdsgange, samt - ikke at forglemme - de ansattes villighed til at arbejde over.

Der er sket gode fremskridt, og honnør for det.

Det er derfor ærgerligt, at avisen stadig kan fortælle historier om patienter, der kæmper imod en livstruende kræftsygdom og samtidig oplever, at behandlingen trækker ud, fordi de falder igennem et tilsyneladende stift og bureaukratisk system.

Fredag kunne avisen berette om en 73-årig fynbo, der fik konstateret kræft den 3. august - og som stadig ikke er kommet i behandling.

Det vil sige, at der nu er gået 14 uger, hvor kræften har haft frit spil.

I løbet af efteråret er den 73-årige mand mødt op til undersøgelse efter undersøgelse med cirka 14 dages interval. Dermed har OUH formelt levet op til sin forpligtelser, og chef-læge Peter Frandsen afviser da også, at OUH har fejlet.

Det har cheflægen nok ret i, men alligevel tyder meget på, at vi her er inde ved problemets kerne.

Regeringen har opstillet faste krav til sundhedsvæsenet, når det drejer sig om kræft. Der er tidsfrist for udredning og diagnosticering, og der er tidsfrist for behandling.

Måske er tiden inde til, at sygehusene - og ikke mindst de afdelinger, der behandler sygdomme, hvor patientens liv står på spil - skifter fokus og begynder at anskue tingene fra patientens synspunkt.

Det bør ikke være særlig svært.

Enhver må kunne sætte sig ind i en situation som patient, som har fået en kræftdiagnose og derefter skal gå rundt i ugevis uden at høre noget fra sygehuset. For til sidst at blive indkaldt til undersøgelse og derefter sendt hjem igen - til ny ventetid.

At patienter, og kræftpatienter i særdeleshed, udover at komme hurtigt i behandling har behov for optimal og forståelig information, er indlysende.

Alle andre steder i det offentlige ansættes der kommunikationsfolk, der har til opgave at servere budskaber til almindelige mennesker i et sprog, som folk forstår.

Uden at det skal lyde som en opfordring til at oprette en masse nye journalistiske arbejdspladser - for det er antagelig en kultur, der skal ændres - må man undre sig over, at sundhedsvæsenet på informationsområdet stadig befinder sig i for- tiden.

Det er politikernes skyld. Vi mangler penge, lyder klagen fra sygehusene. Det er uden tvivl rigtigt.

Men nogle gange tæller denne permanente undskyldning bare ikke.

14 uger fra kræftdiagnose til behandling. Foreløbig.

Det er simpelthen ikke godt nok.

14 uger duer ikke

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce